САД ухапсиле у марту 210.000 миграната који су покушали да уђу из Мексика / - фото: Спутњик
16/04/2022 u 20:00 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

САД ухапсиле у марту 210.000 миграната који су покушали да уђу из Мексика

Из Бајденове администрације упозоравају да би миграције могле додатно порасти након најаве америчких здравствених власти о укидању граничне уредбе из доба пандемије, која траје до 23. маја

Америчке пограничне власти у марту су ухапсиле 210.000 миграната који су покушали нелегално да уђу из Мексика, што је највећа мјесечна бројка у последњих 20 година и указује на изазове с којима би се у предстојећем периоду могао суочити амерички предсједник Џо Бајден.

То је повећање од 24 одсто у односу на исти мјесец прошле године, када је на граници заустављено 169.000 миграната. Тада је уочен пораст миграција, а једна од последица су хиљаде дјеце без пратње која су остала данима “заглављена“ у препуним граничним станицама, чекајући смјештај у претрпаним склоништима под управом владе, преноси Хина.

Бајден је по ступању на функцију обећао да ће измијенити имиграциону политику свог претходника Доналда Трампа, али се суочио с великим бројем покушаја прелаза границе.

Републиканци, који се надају да ће на изборима 8. новембра поновно стећи контролу у Конгресу, тврде да је Бајденово одустајање од Трампове политике само подстакло илегалне имиграције.

Из Бајденове администрације упозоравају да би миграције могле додатно порасти након најаве америчких здравствених власти о укидању граничне уредбе из доба пандемије, која траје до 23. маја.

Том уредбом се омогућава да се тражитељи азила и остали мигранти по хитном поступку протјерају у Мексико да би се спријечило ширење ковида.

Отприлике половина миграната који су покушали да пређу границу у марту ове године је протјерана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 17:45