/ - FOTO: UNSPLASH - AHMED ABU HAMEEDA
24/09/2024 u 16:28 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Saliven: Bajden je odlučan da postigne prekid vatre u Gazi i sporazum o taocima

Predsjednik SAD Džozef Bajden odlučan je da postigne prekid vatre u Gazi i sporazum o taocima sa Hamasom, a istovremeno nastoji da deeskalira tenzije na granici Izraela sa Libanom, izjavio je danas savjetnik Bijele kuće za nacionalnu bezbjednost Džejk Saliven.

- On apsolutno nije odustao - rekao je Saliven u intervjuu za Em-Es-En-Bi-Si nekoliko sati prije nego što će se Bajden poslednji put obratiti Generalnoj skupštini UN kao predsjednik SAD, prenosi RTS.

Bajden će raditi sa svjetskim liderima okupljenim u Njujorku na postizanju sporazuma o prekidu vatre i taocima u Gazi, da bi spriječili sveobuhvatni rat na Bliskom istoku, rekao je Saliven, prenio je Rojters.

(UŽIVO) Izrael objavio da je počeo napad na Bejrut

On je priznao da postoje izazovi u postizanju konačnog cilja i kada je riječ o izraelskom premijeru Benjaminu Netanjahuu i lideru Hamasa Jahji Sinvari, ali i dodao da Hamas i Sinvar posebno "ne žele da postignu dogovor".

- Ali odlučni smo da nastavimo sa tim -  rekao je Saliven.

Prema njegovim riječima, sukob sa Hezbolahom na sjevernoj granici Izraela je tinjao, i rastao i stagnirao od 7. oktobra i sada raste.

- Ali mi smo to spriječili u tim prethodnim skokovima i vjerujem da još uvjek možemo da pronađemo put napred da postignemo deeskalaciju između... Izraela i Libana i donesemo diplomatsko rešenje koje omogućava ljudima da se vrate u svoje domove -  rekao je Saliven.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
24. septembar 2024 16:29