Данас састанак у Бриселу / - фото: ЕПА
14/06/2021 u 06:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Самит НАТО-а у Бриселу

Очекује се да 30 лидера НАТО-а од америчког предсједника Џоа Бајдена траже увјеравања да Алијанса може да рачуна на подршку САД, свог најмоћнијег члана, након што је четири године била на удару критика бившег предсједника Доналда Трампа

Лидери НАТО-а састају се данас у Бриселу, како би договорили реформе у мултиполарном свијету, насталом по завршетку Хладног рата, у којем кинески војни успон представља нови изазов.

На агенди једнодневног самита наћи ће се и Русија, климатске промјене, Авганистан и нове технологије.

Скуп ће бити нешто ужег обима него ранијих година, због рестрикција повезаних са ковидом-19.

Како наводи Ројтерс, очекује се да 30 лидера НАТО-а од америчког предсједника Џоа Бајдена траже увјеравања да Алијанса може да рачуна на подршку САД, свог најмоћнијег члана, након што је четири године била на удару критика бившег предсједника Доналда Трампа.

Док би Бајден, како се очекује, могао послати традиционалну америчку поруку да европски савезници морају плаћати више за сопствену безбједност, НАТО ће, како наводи Ројтерс, настојати да оде још даље од Трампове спољнополитичке агенде - "Америка на првом мјесту".

- Овај самит са Бајденом би требало да буде сигнал свијету да НАТО се вратио. Било је толико буке и било је то тешко вријеме. Али сада заправо можемо разговарати о стварима које су битне, дефинишући безбједносне изазове нашег времена - рекао је један високи европски дипломата у НАТО-у.

НАТО, основан 1949. године ради колективне одбране његових чланица и као противтежа Совјетском Савезу, обиљежио је 70. годишњицу на самиту у Лондону у децембру 2019. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
16. april 2024 15:42