/ - FOTO: UNSPLASH - AHMED ABU HAMEEDA
28/05/2024 u 09:56 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sančez: Španija će priznati palestinsku državu na osnovu granica iz 1967. godine

Španski premijer Pedro Sančez izjavio je da će Vlada Španije odobriti mjeru za zvanično priznavanje palestinske državnosti tokom dana.

- Ovo je istorijska odluka koja ima jedan cilj - doprinijeti postizanju mira između Izraela i Palestine- rekao je Sančez tokom obraćanja u Madridu.

Sančez je napomenuo da će Španija priznati palestinsku državu na osnovu granica iz 1967. godine, priznajući samo promjene s kojima su se složile obje strane, prenosi N1.rs.

(UŽIVO) Zbog napada na Rafu hitna sjednica Sevjeta bezbjednosti UN; EU razmatra uvođenje sankcija Izraelu

-Iako nije na Španiji da definiše granice drugih nacija, naš stav je usklađen s rezolucijama Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i sa stavom koji tradicionalno zauzima Evropska unija- naglasio je španski lider.

Sančez je dodao da bi palestinska država trebalo da bude „održiva“ sa Zapadnom obalom i Gazom koji su povezani koridorom i Istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom.

-Današnja odluka je zasnovana na međunarodnom pravu i poštovanju poretka zasnovanog na pravilima – principima koji nas vode bez obzira na kontekst-rekao je Sančez.

Španski premijer je dodao da će od srijede njegov fokus biti na zalaganju za održivo rješenje s dvije države kako bi se donio trajni mir u regionu.

Norveška i Irska će u utorak takođe formalno priznati palestinsku državnost.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
07. septembar 2024 17:28