Усвојена резолуција 2604 / - фото: РТС
03/11/2021 u 21:05 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Савјет безбједности продужио мандат мисије ЕУ у БиХ

Усвојена нова резолуција у којој се не помињу ОХР и високи представник

Савјет безбједности Уједињених нација разматра стање у Босни и Херцеговини и продужење мисије ЕУ Алтеа. Усвојена нова резолуција у којој се не помињу ОХР и високи представник.

Кина за непристрасан приступ међународне заједнице

Замјеник кинеског амбасадора при УН, Генг Шуанг рекао је да се БиХ већ неко вријеме суочава са низом проблема, наглашавајући да би, на крају, те тешкоће требали да ријеше људи који ту живе, преноси РТС.

- Охрабрујемо све лидере на приоритет дају интересима државе и становника, појачају дијалог и консултације о стварима око којих су забринути - рекао је кинески дипломата.

Кина од међународне заједнице тражи непристрасан приступ процесу рјешавања проблема у БиХ.

- Вјерујемо да народи БиХ имају мудрост и способност да реше проблеме - рекао је кинески дипломата, наводећи да ће на тај начин бити успостављени трајан мир и стабилност у региону.

Велика Британија подржава рад ОХР-а

Велика Британија наставља да подржава територијални интегритет и целовитост БиХ, наводећи да се нова Резолуција Савјета безбједности ослања на претходне одлуке најмоћнијег тијела свјетске организације.

- Кристијан Шмит није са нама, али му се захваљујемо на исцрпном извјештају и у потпуности подржавамо његов рад, као и употребу извршних овлашћења, уколико се за тиме укаже потреба - рекла је представница Велике Британије.

Британија сматра да затварање канцеларије високог представника у БиХ, или ОХР-а, није у интересу становника ове државе.

Француска подравља усвајање Резолуције 2604

Француски амбасадор при УН Никола де Ривијер рекао је да његова држава подржава европске интеграције БиХ и поздравља усвајање резолуције којом се продужава мисија ЕУ у Босни и Херцеговини, Алтеа.

Амбасадор Француске позвао је све стране да превазиђу разлике, те да реформишу изборни систем.

Савјет безбједности усвојио нову резолуцију о БиХ

Свих 15 чланица Савјета безбједности УН подржало је Резолуцију 2604 којом се подржава мисија ЕУ у Босни и Херцеговини. Досадашњи мандат ове мисије, да није била усвојена нова резолуција, био би окончан у петак. У новој резолуцији се не помиње ОХР и високи представник.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 20:53