Bijela kuća / - SHUTTERSTOCK
09/10/2023 u 11:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Savjetnik Medlin Olbrajt novi čovjek Bijele Kuće zadužen za Balkan

Novi savjetnik će praktično biti nadređen Gabrijelu Eskobaru, izaslaniku SAD za Zapadni Balkan.

Ispod radara javnosti prošla je vijest da je za novog pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evrooazijska pitanja postavljen Džejms O’Brajen. Čovjek koji je svojevremeno bio savjetnik bivše američke državne sekretarke Medlin Olbrajt i koji je učestvovao u formulisanju Dejtonskog sporazuma. Njegovo postavljenje, prema ocjeni sagovornika lista “Nova” jeste da ovo znači oštriji pristup Amerike prema Srbije, prije svega po pitanju KiM, ali i korupcije i organizovanog kriminala.

Džejms O’Brajen je došao na mhesto Karen Donfred, koja je napustila tu funkciju u martu ove godine. Inače, O’Brajena je za novog pomoćnika državnog sekretara SAD za evropska i evroazijska pitanja predložio američki predsjednik Džozef Bajden.

On će praktično biti nadređen Gabrijelu Eskobaru, izaslaniku SAD za Zapadni Balkan.

Ovaj bivši službenik Stejt departmenta i dobitnik brojnih nagrada za službu od 1989. do 2001. godine, bio je viši savjetnik bivše sekretarke Medlin Olbrajt, kao prvi zamjenik direktora za planiranje politika i predsjednički izaslanik za Balkan.

O’Brajen je bio i dio američke delegacije tokom pregovora Kosova i Srbije u Rambujeu 1999, a bio je uključen u pronalaženje rješenja za okončanje rata u BiH i pomogao je u formulisanju Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine, kojim je taj rat okončan.

“Predvodio je podršku SAD Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju sa sedištem u Hagu, koji je pomogao privođenje pravdi odgovornih za ratne i zločine protiv čovječnosti”, dodaje se u saopštenju kojim je javnost obavještena o njegovom postavljenju, prenosi N1.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
08. septembar 2024 02:24