/ Фото: ТВИТЕР
15/03/2022 u 15:49 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Савјетник Зеленског: Крај рата би могао бити у мају

Сада смо на прекретници, или ће се врло брзо постићи мировни споразум, или ће покушати да се скупе неки Сиријци за други круг

Савјетник украјинског предсједника Олексиј Арестович каже да ће тачан тренутак завршетка рата зависити од тога колико је средстава Кремљ спреман да посвети кампањи, преноси Index.hr, balkans.aljazeera.

Рат у Украјини вјероватно ће бити окончан почетком маја када Русији понестане ресурса за напад на свог сусједа, рекао је у понедјељак савјетник украјинског предсједника Олексиј Арестович, пише Хина позивајући се на Реутерс.

Преговори између Кијева и Москве – у које Арестович није лично укључен – до сада су дали врло мало резултата осим неколико хуманитарних коридора из опкољених украјинских градова.

У видеу који је објавило неколико украјинских медија, Арестович је рекао да ће тачан тренутак завршетка рата зависити од тога колико је средстава Кремљ спреман да посвети кампањи.

Мислим да би најкасније у мају, почетком маја, требали имати мировни споразум, можда пуно раније, видјећемо, говорим о најкаснијим могућим датумима, рекао је Арестович.

-Сада смо на прекретници: или ће се врло брзо постићи мировни споразум, у року од седмицу-двије, с повлачењем војника и свега, или ће покушати да се скупе неки, рецимо, Сиријци за други круг и, кад и њих самељемо, договор до средине априла или крајем априла- рекао је.

"Потпуно луд” сценарио могао би укључивати и да Русија шаље регруте након мјесец дана обуке, рекао је он.

Ипак, чак и након што се мир постигне, мали тактички сукоби могли би остати могући још годину, сматра Арестович, иако Украјина инсистира на потпуном уклањању руских војника са своје територије.

Рат у Украјини почео је 24. фебруара када је руски предсједник Владимир Путин покренуо, како је рекао, “специјалну војну операцију”, највећи напад на европску државу од Другог свјетског рата.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
12. maj 2024 05:07