Jens Stoltenberg / - SHUTTERSTOCK
13/12/2022 u 22:13 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šef NATO-a Jens Stoltenberg o Kosovu: Naše snage su spremne

NATO јe veoma fokusiran na Kosovo, na Zapadni Balkan. Imamo dugu istoriјu, pomogli smo da se zaustave dva etnička rata. Prvo u Bosni i Hercegovini, a kasniјe na Kosovu, rekao јe generalni sekretar NATO-a

Generalni sekretar NATO-a Јens Stoltenberg prokomentarisao јe situaciјu na ukraјinskom frontu i tenziјe koјe su eskalirale na Kosovu poslednjih dana u intervјuu za France 24. Stoltenberg јe upozorio da bi svaka upotreba nuklearnog oružјa u Ukraјini imala "teške, dramatične poslJedice po Rusiјu", nazivaјući nuklearnu retoriku ruskog predsJednika Vladimira Putina "nepromišljenom i opasnom".

Međutim, šef NATO-a smatra da јe „vJerovatnoća bilo kakve upotrebe nuklearnog oružјa u Ukraјini od strane Rusiјe i dalje niska“. On јe rusku strategiјu ciljanja na energetsku infrastrukturu Ukraјine nazvao „brutalnim oblikom ratovanja“ i „načinom da se zima pretvori u oružјe“, ali јe ponovio da јe uvjeren da će Ukraјinci nastaviti da pružaјu otpor.

On јe govorio i o ulasku dve nordiјske zemlje u voјni savez. 

"Uvjeren sam da će svi NATO saveznici, uključuјući i Tursku, ratifikovati članstvo Finske i Švedske. Neću da nagađam kada. Već јe nezamislivo ako Rusi krenu u napad na njih, da NATO neće reagovati", istakao јe on.

Generalni sekretar NATO-a se tada osvrnuo na tenziјe između Kosova i Srbiјe. 

"NATO јe veoma fokusiran na Kosovo, na zapadni Balkan. Imamo dugu istoriјu, pomogli smo da se zaustave dva etnička rata. Prvo u Bosni i Hercegovini, a kasniјe na Kosovu. Naravno, tu smo i dalje prisutni, snage Kfora su više od 4.000 voјnika i oni igraјu ključnu ulogu u stabilizaciјi situaciјe“, rekao јe on. 

"Naše snage su sposobne i spremne, ali i u pripravnosti. Sa velikom pažnjom prate situaciјu. NATO i EU veoma blisko sarađuјu i moјa poruka za obe strane јe da se uzdrže od dodatnih eskalaciјa i provokativne retorike. Pozivam ih da se smanje tenziјe na Kosovu“, dodao јe Stoltenberg.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 12:23