Kim Jo Jong / - EPA
22/10/2024 u 18:32 h
Dan portalDan portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sestra Kim Džong Una nazvala Ukrajinu i Južnu Koreju „lošim psima koje uzgaja SAD“

Kim Jo Džong, sestra sjevernokorejskog lidera Kim Džong Una, napala je u utorak Ukrajinu i Južnu Koreju nakon izvještaja da Pjongjang šalje trupe u Rusiju, nazvavši dvije zemlje „lošim psima koje uzgaja SAD“ i zaprijetivši nuklearnim oružjem.

U izjavi Korejskoj centralnoj novinskoj agenciji, diktatorova sestra je upozorila da bi „vojna provokacija protiv države sa nuklearnim oružjem“ mogla da dovede do „užasne“ i „nezamislive“ situacije, piše Politiko.

Kim Jo Džong je prezrela „nepromišljene opaske“ Seula i Kijeva o državama sa nuklearnim oružjem — koje je više puta rekla da Sjeverna Koreja posjeduje — opisujući dvije nacije kao „ludake“ koji rizikuju „uništenje čitavog (svog) ološa“.

- Niko ne zna kako će se naša odmazda i osveta završiti - rekla je ona.

Njena bijesna izjava uslijedila je nakon izvještaja iz Kijeva i Seula da Sjeverna Koreja šalje svoje vojnike da se bore zajedno sa Rusijom u ratu protiv Ukrajine. Obje zemlje su rekle da je oko 10.000 vojnika raspoređeno u Rusiju, pri čemu su Kremlju naklonjeni vojni blogeri navodno snimili trupe u vojnoj bazi, piše Politiko.

Pjongjang i Moskva su pojačali svoju vojnu saradnju otkako su sjevernokorejski lider Kim Džong Un i ruski predsjednik Vladimir Putin u junu potpisali sveobuhvatni sporazum o strateškom partnerstvu.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Sjeverna Koreja podržava Rusiju zbog gotovine.

- Mislim da je Sjeverna Koreja veoma siromašna. Oni će poslati svoje ljude na front. Da budem iskren, već smo primijetili oficire, tehničko osoblje, mislim, na privremeno okupiranim teritorijama - rekao je Zelenski nekoliko novinara u ponedeljak u Kijevu.

„Mislim da su poslali oficire zato da bi njihovi oficiri prvo razumjeli šta se dešava, a onda poslali kontingent. Jer kako njima upravljati, kako njima komandovati? Govorim o jeziku. Mislim da su to ozbiljne poteškoće“, rekao je ukrajinski predsjednik.

Stalni predstavnik Južne Koreje pri Ujedinjenim nacijama Hvang Đun Kuk rekao je da bi Rusija mogla da kompenzuje Sjevernoj Koreji za podršku u ratu sa tehnologijama nuklearnog oružja, prenosi N1.

Dok je Sjeverna Koreja negirala svoju umešanost u rat, nazivajući izvještaje „neosnovanim glasinama“, Putinov portparol Dmitrij Peskov nije potvrdio niti demantovao te tvrdnje i rekao da Rusija ima pravo da sarađuje sa Sjevernom Korejom, jer saradnja nije usmjerena na treće zemlje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
22. oktobar 2024 18:32