/ Media biro
19/08/2024 u 11:11 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Si Đinping se sastao sa predsjednikom Vijetnama To Lamom

Kineski predsjednik Si Đinping, koji je i generalni sekretar Centralnog komiteta Komunističke partije Kine, danas prije podne se u Dvorani naroda u Pekingu sastao sa generalnim sekretarom Centralnog komiteta Komunističke partije Vijetnama i predsjednikom te zemlje To Lamom.

– Pozdravljam Vas prilikom Vaše posjete Kini. Ponovno Vam čestitam izbor za generalnog sekretara Komunističke partije Vijetnama. Ovo je prva posjeta nakon što ste preuzeli dužnost generalnog sekretara, što u potpunosti pokazuje da poklanjate veliku pažnju bilateralnim odnosima dvije Partije i dvije zemlje, a takođe pokazuje visok nivo i strategiju kinesko-vijetnamskih odnosa. Želim da sa Vama uspostavim dobre radne odnose i privatno prijateljstvo, radi zajednice zajedničke budućnosti između Kine i Vijetnama – rekao je Si.

„Upoznao sam se sa bivšim generalnim sekretarom Komunističke partije Vijetnama, Ngujen Fu Trongom, prije desetak godina. Kina i Vijetnam su na prijateljskom putu koji su stvorili lideri stare generacije dvije partije i dvije zemlje, unaprijedili su socijalizam sa svojim karakteristikama i zajedno su ušli u novu epohu, čija zajednica zajedničke budućnosti ima veliki značaj. Duboko žalimo zbog gubitka tog dobrog druga i prijatelja. Uvijek ćemo pamtiti izvanredan doprinos druga Ngujen Fu Tronga kinesko-vijetnamskim odnosima i svjetskom socijalizmu. Vjerujem da ćete predvoditi cijelu Partiju, vojsku i naroda Vijetnama, kao i da će Vijetnam napredovati ka stogodišnjem cilju koji je određen na Narodnom kongresu 13. saziva Komunističke partije Vijetnama,“ naveo je Si.

Si je dodao da je Vijetnam prioritet u diplomatskoj politici Kine prema susjedima.

– Kina podržava Vijetnam u njegovom opredjeljenju da napreduje pod rukovodstvom svoje Partije, kao i da napreduje na socijalističkom putu koji je u skladu sa svojim nacionalnim okolnostima.

Si Đinping pozvao Kinu i Rusiju da sačuvaju jedinstvenu vrijednost međusobnih odnosa

Kao dvije vladajuće komunističke partije, partije Kine i Vijetnama treba da insistiraju na originalnoj namjeri, jačaju tradicionalno prijateljstvo, insistiraju na rukovođenju komunističkih partija i socijalističkom sistemu, kao i da prodube izgradnju zajednice zajedničke budućnosti Kine i Vijetnama – zaključio je Si.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. oktobar 2024 11:45