/ - SIRIJA - PHOTO BY ENGIN AKYURT ON UNSPLASH -ilustracija
05/08/2023 u 22:54 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Sirijska grupa negirala da stoji iza ubistva vođe Islamske države

HTS je saopštio da će nastaviti da se bori protiv "zlih djela" IS u djelovima Sirije pod kontrolom pobunjenika, dodajući da bi, da staji iza Al-Kurajšijeve smrti, to sam objavio

Sirijska pobunjenička grupa povezana sa Al Kaidom Hajat Tahrir al-Šam (HTS) objavila je u petak uveče, dan nakon što ih je grupa Islamska država (IS) okrivila za smrt svog vođe Abu al-Huseina al-Kurajšija, da negira da stoji iza njegovog ubistva.

HTS je saopštio da će nastaviti da se bori protiv "zlih djela" IS u djelovima Sirije pod kontrolom pobunjenika, dodajući da bi, da staji iza Al-Kurajšijeve smrti, to sam objavio.

Al-Kurajši je bio četvrti ubijeni vođa IS otkako je grupu osnovao irački aktivista Abu Bakr al-Bagdadi i otkako je ona proglasila kalifat u velikim djelovima Sirije i Iraka u junu 2014. godine, prije nego što je nekoliko godina kasnije poražena.

Grupa Islamska država se odvojila od Al Kaide prije deceniju i privukla pristalice iz cijelog svijeta. Uprkos porazu, militanti IS i dalje vrše napade, prenosi rtcg portal.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 14:36