ЕКСПЛОЗИЈА, ИЛУСТРАЦИЈА / - ФОТО: UNSPLASH
19/02/2023 u 08:58 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sirijski državni mediji: U izraelskim udarima iz vazduha ubijeno petoro ljudi

Glasne eksplozije čule su se u centralnom djelu grada oko 12.30 po lokalnom vremenu i državna sirijska agencija SANA je izvjestila da se sirijska protivvazdušna odbrana „suprotstavlja neprijateljskim metama na nebu oko Damaska“

U izraelskim udarima iz vazduha na stambeni kvart u glavnom gradu Sirije Damasku rano jutros ubijeno je najmanje petoro, a ranjeno 15 ljudi, javili su sirijski državni mediji.

Glasne eksplozije čule su se u centralnom djelu grada oko 12.30 po lokalnom vremenu i državna sirijska agencija SANA je izvjestila da se sirijska protivvazdušna odbrana „suprotstavlja neprijateljskim metama na nebu oko Damaska“.

Kako je navela SANA, pozivajući se na vojni izvor, među petoro ubijenih je jedan vojnik, 15 ljudi je ranjeno i „uništeno je više stambenih zgrada“.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, sa sjedištem u Velikoj Britaniji koja nadgleda rat u Siriji, objavila je da je ubijeno 15 ljudi, uključujući jednu ženu, u udarima na čijoj su meti bile lokacije povezane s iranskim milicijama i libanskom ekstremističkom organizacijom Hezbolah.

Navedeno je da je jedna od meta bila iranska škola u kvartu Kafr Susa u glavnom gradu Sirije. Izrael nije odmah komentarisao napad.

Izraelska vojska često napada mete u blizini Damaska, a najnoviji napad je bio prvi otkako je zemljotres magnitude 7,8 pogodio Tursku i Siriju 6. februara.

Prethodni napad na Damask dogodio se 2. januara, a sirijska vojska je tada saopštila da je izraelska vojska ispalila rakete ka međunarodnom aerodomu u sirijskom glavnom gradu zbog čega je zatvoren i da su ubijena dva vojnika i ranjena još dvojica.

Izrael je izveo stotine napada na mete u delovima Sirije koje kontroliše vlada u Damasku tokom godina ali rijetko preuzima odgovornost za takve napade i diskutuje o njima.

Izraelske vlasti su međutim priznale da ciljaju baze ekstremističkih organizacija poput Hezbolaha koji je poslao hiljade boraca da podrže snage predsjednika Sirije Bašara Asada.

Najnoviji napad dogodio se u vrijeme rata u senci između Izraela i Irana. Napadi na aerodrome u Damasku i Alepu posledica su straha da bi mogli biti korišćeni za isporuku iranskog oružja u tu zemlju.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 12:43