Sjeverna Koreja / - SHUTTERSTOCK
01/07/2024 u 08:35 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sjeverna Koreja ispalila još dvije balističke rakete

Sjeverna Koreja ispalila je jutros dvije balističke rakete, u najnovijoj seriji takvih proba, javila je južnokorejska vojska.

Prvi projektil kratkog dometa lansiran je rano jutros, zatim deset minuta kasnije drugi, neidentifikovani projektil, saopštio je združeni generalštab južnokorejske vojske.

- Naša vojska jača nadzor i pažnju u pripremi za nova lansiranja - dodala je južnokorejska vojska, uz napomenu da je prenijela te informacije SAD-u i Japanu.

Lansiranja su izvedena nekoliko dana pošto je Sjeverna Koreja javila da je uspješno testirala raketu sa više bojevih glava, za koju Južna Koreja tvrdi da je eksplodirala u letu.

Najnovija testiranja projektila uslijedila su i posle završetka trodnevnih zajedničkih vojnih vežbi SAD, Tokija i Vašingtona karajem juna. Pjongjang je juče saopštio da su te vježbe „azijatska verzija NATO“ i upozorio na „fatalne posledice“.

Sjeverna Koreja redovno kritikuje takve vojne vežbe, koje smatra probom za invaziju na njenu teritoriju.

Južna Koreja je juče saopštila da je riječ o redovnim defanzivnim vježbama.

Odnosi između dvije Koreje su na najnižem nivou u poslednjih više godina, Pjongjang pojačava svoje probe oružja i šalje balone pune đubreta preko granice sa Južnom Korejom u znak odmazde zbog propagande Seula protiv sjevernokorejskog režima.

Sjeverna Koreja testirala svoje projektile sa više bojevih glava

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
01. jul 2024 08:35