Južna i Sjeverna Koreja Ilustracija / - SHUTTERSTOCK
17/10/2024 u 13:02 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Sjeverna Koreja proglasila Južnu Koreju neprijateljskom državom, prekinula komunikaciju

Zvanični Pjongjang je proglasio Južnu Koreju "neprijateljskom državom", objavili su državni mediji Sjeverne Koreje.

Komunikacija između dvije države je prekinuta, a nacionalna skupština Sjeverne Koreje je izmijenila ustav u skladu sa zavjetom njihovog lidera da napusti ujedinjenje kao nacionalni cilj.

Sjeverna Koreja proglasila je Južnu Koreju "neprijateljskom državom" i potvdila je da je prekinula komunikaciju sa tom zemljom, prenijela je sjevernokorejska državna agencija KCNA.

- Ovo je neizbježna i legitimna mjera preduzeta u skladu sa zahtjevima Ustava DNRK (Demokratska Narodna Republika Koreja) koji jasno definiše Republiku Koreju ​​kao neprijateljsku državu", objavila je KCNA, koristeći zvanični naziv Južne Koreje.

Agencija je takođe prenijela da su drumske i željezničke veze sa Južnom Korejom na sjevernokorejskoj strani granice, koje su bile postavljene kao prelazi, sada potpuno blokirane kao dio "faznog potpunog odvajanja" od juga.

Južna Koreja je saopštila da je politika Seula da nastavi da teži nacionalnom ujedinjenju, ali da će da odgovori silom ukoliko Sjeverna Koreja pokaže bilo kakav oblik agresije.

Kim okuplja trupe, 1.4 miliona dobrovoljaca prijavljeno za vojsku

Kim je u januaru pozvao na ustavni amandman kojim bi se izbrisalo cilj ujedinjenja, optužujući Seul da je u dosluhu sa Sjedinjenim Državama kako bi tražio kolaps komunističkog režima na sjeveru i jasno definisanje njegove teritorije.

Vrhovna narodna skupština Sjeverne Koreje sastala se tokom dva dana prošle nedelje gdje se očekivalo da izmeni ustav kako bi se Južna Koreja zvanično označila kao zasebna zemlja i glavni neprijatelj.

Prošle nedjelje, sjevernokorejska vojska je najavila plan da "potpuno odvoji" teritoriju Sjeverne Koreje od Južne Koreje, navodeći da je obavijestila američku vojsku o tom potezu kako bi "sprečila bilo kakvo pogrešno tumačenje i slučajne sukobe".

Dvije Koreje su povezane putevima i železnicama duž Gjeongui linije, koja povezuje južnokorejski pogranični grad Paju sa sjevernokorejskim Kaesongom i Donghai linije duž istočne obale.

Rast tenzija na granicama dvije Koreje

Ovaj potez je preduzet u trenutku kada Sjeverna Koreja pojačava međukorejske tenzije nakon što je njen vođa Kim Džong-Un krajem prošle godine definisao dvije Koreje kao "dvije neprijateljske države", preduzimajući korake za rušenje međukorejskih kopnenih ruta.

Sjeverna Koreja je od tada uklonila ulične svetiljke i postavila mine duž svoje strane Gjeongui i Donghi linija i rasporedila vojnike za izgradnju protivtenkovskih barijera i jačanje ograde od bodljikave žice na svojoj strani demilitarizovane zone koja dijeli dvije zemlje.

Tenzije su dodatno porasle nakon što je Sjeverna Koreja saopštila da je ovog mjeseca južnokorejska vojska tri puta slala dronove iznad Pjongjanga.

Kim Jo-Džong, uticajna sestra sjevernokorejskog lidera upozorila je na "užasnu katastrofu" ako južnokorejske bespilotne letjelice ponovo budu detektovane iznad Pjongjanga.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
17. oktobar 2024 13:02