ерупција вулкана / - FOTO: PEXELS, PIKSABAY
28/05/2021 u 21:22 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Скоро 400.000 људи треба помоћ након ерупциjе вулкана у Конгу

Уз повећану опасност избиjања колере, позивамо на хитну међународну помоћ да сприjечимо катастрофу за дjецу – рекао jе представник УНИЦЕФ-а у Конгу Едоуард Беигбедер

Готово 400.000 људи треба помоћ и заштиту након што су побjегли од ерупциjе вулкана и низа потреса коjи су услиjедили на истоку Демократске Републике Конго, наводе Уjедињени народи у петак.

Наjмање 31 особа jе смртно страдала када jе еруптирала лава из вулкана Нyирагонго према граду Гоми у суботу и уништила 3.000 кућа те разорила главну цесту за приступ помоћи у подручjе разорено сукобима, преноси Хина, пише Индекс.хр.

Лава се зауставила недалеко од прилаза граду, али хиљаде људи побjегле су раниjе у четвртак када jе влада упозорила на опасност ерупциjе jедног од наjактивниjих вулкана на свиjету.

Многи су побjегли у град Саке, 20 сjеверозападно од Гоме, гдjе постоjи повећани ризик од избиjања колере, истакнуо jе УНИЦЕФ, УН-ова агенциjа за дjецу.

– Уз повећану опасност избиjања колере, позивамо на хитну међународну помоћ да сприjечимо катастрофу за дjецу – рекао jе представник УНИЦЕФ-а у Конгу Едоуард Беигбедер.

Власти су издале наредбу за евакуациjу око jедан сат иза поноћи у четвртак.

Кретање магме створило jе пукотине у земљи и стотине потреса, коjи би могли потакнути нову ерупциjу, навео jе Опсерваториj вулкана у Гоми (ОВГ).

У посљедњих 24 сата смањила се учесталост и интензитет потреса, па се чини да се смањуjе опасност нове ерупциjе, рекао jе дjелатник ОВГ-а Целестин Касарека Махинда у петак.

Власти су отвориле главну цесту коjу jе лава у суботу подиjелила на два диjела, навео jе УН-ов Уред за координациjу хуманитарних послова (ОЦХА) у четвртак.

Гома jе главно средиште за хуманитарну помоћ подручjу на коjем десетљећима траjу немири.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 15:29