Застава САД / - Н1
09/02/2022 u 23:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Словачка одобрила уговор о војној сарадњи са САД

Према уговору војска САД може да користи две словачке ваздушне базе Малацки и Слиак на 10 година док ће Словачка, чланица НАТО као и САД, добити 100 милиона долара од САД да модернизује базе

Словачки парламент и предсједница одобрили су уговор о војној сарадњи са САД.

Уговор о одбрамбеној сарадњи усвојен је са 79 према 60 гласова у парламенту од 150 мјеста, у гласању подијељеном међу посланицама четири странке владајуће коалиције и опозиција.

Према уговору војска САД може да користи двије словачке ваздушне базе Малацки и Слиак на 10 година док ће Словачка, чланица НАТО као и САД, добити 100 милиона долара од САД да модернизује базе.

Споразум су 3. фебруара у Вашингтону потписали државни секретар САД Ентони Блинкен и словачки министсар одбране Јарослав Нађ. Данас га је ратификовала предсједница Зузана Чапутова, пише Н1.

У парламенту се гласало у вријеме када се страхује да би Русија могла да изврши инвазију на Украјину. Русија је нагомилала више од 100.000 трупа близу своје границе са Украјином, али наглашава да нема намјеру да нападне ту земљу. Словачка се граничи са Украјином.

Споразум је подржала влада премијера Едуарда Хегера који је рекао да ће се тиме знатно појачати словачка безбедност. Али њему се оштро противи опозиција која тврди да се тиме угрожава суверенитет земље, омогућује могуће стално присуство америчких војника на словачкој територији и чак омогућује могуће распоређивање нуклеарног оружја у Словачкој.

Словачка и америчка влада одбацују те оптужбе.

Хиљаде људи протестовало је јуче против споразума испред зграде парламента у Братислави док су посланици расправљали о њему.

САД има такве споразуме са још 23 НАТО чланица, укључујући Пољску и Мађарску, још двије земље које се граниче са Украјином на источном крилу Алијансе.

Свако конкретно распоређивање америчких снага тражи одобрење словачке владе и парламента.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
11. maj 2024 08:50