Борис Џонсон / - ФОТО: јутјуб принтскрин
31/01/2022 u 20:59 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Случај „Партигејт“: Џонсон се извинио после извјештаја о журкама

Џонсон је ипак још једном одбацио позиве да поднесе оставку због тог скандала названог „партигејт“, уз обећање да ће реформисати начин управљања свог кабинета и инсистирање да се њему и његовој влади може вјеровати

Британски премијер Борис Џонсон упутио је извињење након што је истражитељка закључила да су журке којима је присуствовао у сједишту владе у време оштрих мјера против коронав ируса представљале "озбиљан неуспјех" у поштовању очекиваних стандарда и жртвовања милиона људи током пандемије.

Џонсон је ипак још једном одбацио позиве да поднесе оставку због тог скандала названог „партигејт“, уз обећање да ће реформисати начин управљања свог кабинета и инсистирање да се њему и његовој влади може вјеровати.

„Разумијем, и поправићу то“, рекао је Џонсон у парламенту након што је истражитељка Сју Греј (Суе Граy) објавила своје налазе о неколико окупљања у 2020. и 2021. години, организованих у вријеме оштрих рестрикција због ширења корона вируса.

Греј је навела да су „неуспјеси лидерства и расуђивања“ довели до догађаја који „нису смјели да буду дозвољени“.

"Тешкоће под којима су грађани широм земље радили, живјели и нажалост и умирали, док су се ригорозно придржавали владиних прописа и смјерница, веома су добро познате", написала је Греј.

Додала је да је "у контексту пандемије, када је влада тражила од грађана да прихвате опсежна ограничења у својим животима, тешко оправдати нека од понашања у вези са тим окупљањима".

Извјештај који је Греј уручила премијеру, у којем се говори о прекомјерној употреби алкохола и особљу које се плаши да говори о проблемима на радном мјесту, представља ударац за Џонсона, упркос чињеници да се њени закључци односе на свега четири од 16 догађаја које је истраживала.

Налази Греј о 12 других окупљања нису објављени на захтев полиције, која је прошле недеље покренула кривичну истрагу навода о озбиљним кршењима правила о корона вирусу.

Греј није директно критиковала премијера, али је навела да се "из наведених догађаја могу извући значајне поуке" и да "читава влада мора тиме одмах да се позабави".

Влада није обећала да ће објавити налазе Греј по окончању полицијске истраге, наводећи једино да ће то размотрити.

Полиција Лондона је данас саопштила да ће саслушати учеснике журки и прегледати више од 300 фотографија и 500 страница докумената које је добила од тима Сју Греј.

Детективи би могли да саслушају и Џонсона у оквиру истраге и он би могао да буде новчано кажњен ако се утврди да је прекршио закон.

Наводи да су премијер и његови блиски сарадници прекршили оштра ограничења, која је влада увела ради сузбијања коронавируса, изазвали су гнијев јавности, али и интензивне сукобе унутар Џонсонове Конзервативне странке, чији неки посланици траже његову оставку.

Лидер опозиционе Лабуристичке партије Кир Стармер (Кеир) рекао је да је британска јавност поднијела "жртвовања која парају срце" и претрпјела "колективну трауму" током пандемије.

"Премијер нас је све сматрао будалама. Презирао је жртвовање људи. Показао је да је неспособан за функцију", казао је Стармер.

Додао је да многи Британци мисле да премијер треба да поднесе оставку, али да он то наравно неће учинити "јер је човјек без стида".

Џонсон може да игнорише критике опозиције, јер конзервативци имају убједљиву већину у парламенту, али ће његов останак на челу владе зависити управо од одговора његових партијских сабораца на извињење лидера.

Неки посланици конзервативаца раније су рекли да ће покренути процедуру изгласавања неповјерења Џонсону ако Греј закључи да је он прекршио закон или да је обмануо парламент претходним инсистирањем да није било кршења правила.

Џонсон је критичаре позвао да сачекају закључке полицијске истраге.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 16:22