/ - FOTO: UNSPLASH- EHIMETALOR AKHERE UNUABONA PALESTINA, ZASTAVA
28/05/2024 u 14:23 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Španija, Norveška i Irska zvanično priznale Palestinu

Španija, Norveška i Irska su danas zvanično priznale palestinsku državu u koordinisanom naporu da pojačaju međunarodni pritisak na Izrael da ublaži razornu ofanzivu u Pojasu Gaze, a Tel Aviv je hitro kritikovao taj diplomatski potez koji, kako je poručio, neće uticati na njegov žestoki rat porotiv palestinskog pokreta Hamas.

Socijalistički premijer Španije Pedro Sančes je proveo mjesece obilazeći evropske i bliskoistočne zemlje da bi dobio podršku za priznavanje palestinske države i prekid vatre u Gazi, prenosi 021.rs.

Iako su desetine država ranije priznale palestinsku državu, nijedna od velikih zapadnih sila to nije učinila. Ipak, pridruživanje tri evropske države toj grupi predstavlja pobjedu palestinskih napora bar u javnom mnjenju svijeta.

(UŽIVO) Izraelski tenkovi stigli do centra Rafe

Odnosi EU i Izraela su poremećeni današnjim diplomatskim priznanjima dvije članice EU - Španije i Irske. Uz to je Madrid u ponedjeljak insistirao da EU preduzme mjere protiv Izraela zbog njegovih smrtonosnih napada na grad Rafu na jugu Gaze.

Norveška, koja nije članica EU, ali spoljnu politiku često usklađuje s njom, predala je diplomatske papire palestinskoj vladi tokom vikenda uoči današnjeg formalnog priznanja.

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbjednost Žozep Borel je odlučno stao iza Međunarodnog krivičnog suda čiji tužilac traži nalog za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i drugih, ali i vođa borbene grupe Hamas.

Oko 140 zemalja - više od dvije trećine Ujedinjenih nacija, priznaje palestinsku državu. Dodavanje tri zapadnoevropske zemlje toj grupi vjerovatno će izvršiti pritisak na "teškaše" iz EU - Francusku i Njemačku da preispitaju svoj stav.

Slovenački premijer Robert Golob rekao je u ponedeljak da će njegova vlada u četvrtak donijeti odluku o priznanju palestinske države.

Sjedinjene Države i Velika Britanija, između ostalih, podržavaju ideju postojanja nezavisne palestinske države uz Izrael, ali kažu da bi to trebalo da bude dio dogovorenog rješenja.

Palestinska uprava koju podržava Zapad, upravlja djelovima Zapadne obale koja je pod okupacijom Izraela, sarađuje sa Izraelom u pitanjima bezbjednosti i favorizuje da se do dvije države dođe putem pregovora. Hamas je proterao snage te uprave iz Gaze kada je preuzeo vlast 2007.

Palestinci dugo traže nezavisnu državu u Gazi, na Zapadnoj obali i u istočnom Jerusalimu, teritorijama koje je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine. O ideji kopnenog koridora koji bi kroz Izrael povezao Gazu i Zapadnu obalu razgovaralo se u prethodnim rundama mirovnih pregovora, ali nikakvi ozbiljni ili suštinski mirovni pregovori nisu vođeni u više od 15 godina.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
30. jun 2024 14:38