Donald Tramp / - FACEBOOK
20/03/2023 u 20:51 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Šta će se dogoditi ako Trampa uhapse u utorak?

Ako Tramp zaista bude uhapšen, to će biti prvi put u američkoj istoriji da je bivši predsjednik optužen za zločin

Bivši američki predsjednik Donald Tramp rekao je da će biti uhapšen u utorak po optužbama koje proizilaze iz istrage o isplati 130.000 dolara pornografskoj glumici Stormi Danijels 2016.

Ako Tramp zaista bude uhapšen, to će biti prvi put u američkoj istoriji da je bivši predsjednik optužen za zločin.

BBC predstavlja ključna pitanja o ovom slučaju.

Za šta je Tramp optužen?

Zvezda filmova za odrasle Stormi Danijels kontaktirala je medije 2016. i ponudila da podijeli priču o njenoj preljubničkoj aferi sa Donaldom Trampom 2006. godine. Kada je Trampov tim saznao, njegov advokat Majkl Koen platio je Danijels 130.000 dolara da je spriječi da izađe u javnost.

To samo po sebi nije protivzakonito. Međutim, kada je Tramp vratio novac Koenu, on je na izvještaju o uplati naveo da je to za pravne troškove. Tužioci kažu da je Tramp na taj način falsifikovao poslovne račune, što je prekršaj, ili – u državi Njujork – krivično djelo.

Tužioci bi takođe mogli da tvrde da je taj potez prekršio izborni zakon, pošto je Trampov pokušaj da sakrije isplate Danijels bio motivisan time što nije želio da potencijalni birači na tada predstojećim predsjedničkim izborima saznaju da je imao aferu sa njom. Prikrivanje krivičnog djela falsifikovanjem evidencije je teže krivično djelo nego samo prekršaj.

Čak i oni koji pozivaju na krivično gonjenje Trampa priznaju da ovo nije jasan slučaj. Malo je presedana za takav slučaj, a propali su svi dosadašnji pokušaji da se procesuiraju političari koji nisu jasno razdvojili sredstva za kampanju i lične finansije.

„Biće teško“, rekla je Ketrin Kristijan, bivša finansijska tužiteljka okružnog tužioca Njujorka.

Hoće li biti podignute optužnice?

Odluka o podizanju optužnice je na okružnom tužiocu Njujorka Alvinu Bregu. On je sazvao porotu da ispita da li ima dovoljno dokaza za podizanje optužnice, a samo on zna da li će – i kada – ona zaista biti podignuta.

Prošle nedjelje, Trampovi advokati su rekli da je bivši predsjednik dobio priliku da se pojavi pred velikom porotom, što je znak da se istraga bliži kraju.

Advokati su umanjili navode da su oni ili sam Tramp imali informacije o optužnici, rekavši da je Trampov komentar — da će stići u utorak — zasnovan na medijskom izvještavanju.

Međutim, postoje i drugi znaci da se istraga polako privodi kraju. I Majkl Koen i njegov bivši pravni savjetnik Robert Kostelo, koji je postao njegov najžešći kritičar, svjedočiće u ponedjeljak.

Kostelu je Trampov tim pozvao na sudski poziv u pokušaju da diskredituje svjedočenje Majkla Koena.

Šta ako Tramp bude uhapšen?

Ako Tramp bude optužen, njegovi advokati sugerišu da bi njegovo hapšenje slijedilo standardnu proceduru. To znači da bi Tramp morao da otputuje iz svog doma na Floridi i da se pojavi na sudu u Njujorku, kao i da da otiske prstiju i fotografiju za hapšenje.

Takav potez bi bio istorijski presedan i sa sobom nosi mnoge bezbjednosne rizike, zbog čega je nejasno kako bi sve to trebalo da se odigra. Vjerovatno će doći do pregovora između Trampovog tima i kancelarije okružnog tužioca.

Nakon otvaranja predmeta i dodjeljivanja sudije, biće poznati i drugi detalji kao što su vrijeme početka suđenja i moguća ograničenja putovanja, kao i kaucija za optuženog.

Prekršajna presuda bi rezultirala novčanom kaznom. Ako bude proglašen krivim za zločin, Tramp bi mogao da se suoči sa maksimalno četiri godine zatvora, iako neki pravni stručnjaci predviđaju da je i tada veća vjerovatnoća novčane kazne i da je malo vjerovatno da će Tramp odležati kaznu iza rešetaka.

Hoće li biti protesta?

Nakon što je na društvenim mrežama najavio da će optužnica protiv njega biti podignuta u utorak, Tramp je više puta pozvao svoje pristalice da organizuju masovne proteste: „Ne možemo ovo više dozvoliti. Oni ubijaju našu naciju, a mi samo sjedimo i gledamo.”

Njegova retorika podsjeća na ljutite govore koje je održao prije napada na Kapitol SAD 6. januara 2021. godine, što je izazvalo strah od potencijalnog nasilja.

Okružni tužilac Breg je u stalnom kontaktu sa njujorškom policijom i obezbeđenjem suda, naveo je on u pismu svojoj kancelariji objavljenom u nedjelju za medije.

- Nećemo tolerisati bilo kakav pokušaj zastrašivanja naše kancelarije ili podrivanja vladavine prava u Njujorku, napisao je Brag u pismu. „Naši partneri za sprovođenje zakona će obezbijediti da se sve vjerodostojne prijetnje u potpunosti istraže i da se sprovode sve neophodne mjere bezbjednosti.

Međutim, u ovom trenutku nema dokaza da bi moglo doći do organizovanih masovnih protesta u razmjerama koje su SAD vidjele 6. januara.

Može li Tramp i dalje biti predsjednički kandidat?

Optužnica, pa čak ni osuđujuća presuda, neće zaustaviti Trampa u njegovoj predsjedničkoj kampanji ako želi da nastavi sa njom. Tramp je jasno stavio do znanja da će nastaviti kampanju bez obzira na ishod slučaja.

U američkom zakonu zapravo ne postoji ništa što sprečava kandidate osuđene za zločine da vode kampanju ili čak da se kandiduju za predsjednika - čak i iz zatvora.

Međutim, njegovo hapšenje bi svakako zakomplikovalo njegovu izbornu kampanju.

Neki republikanski birači mogu odlučiti da podrže svog predstavnika u sukobu, ali optužnica je ozbiljan teret za kandidata koji pokušava da učestvuje u debatama i pridobije nove birače.

Nastavak predsjedničke kampanje bi takođe produbio ionako ogroman jaz u američkom političkom sistemu.

Konzervativci u zemlji smatraju da za bivšeg predsjednika važe drugačiji kriterijumi nego za ostale, dok su liberali uvjereni da je riječ o tome da niko, pa ni najmoćniji u zemlji, ne treba da izbjegne pravdu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 04:59