Петер Стано / - РТС
17/05/2021 u 18:10 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Стано: Борел жели да му вође са Западног Балкана изнесу своје виђење о региону

Проширивање је за ЕУ, али министри иностраних послова Уније су, по ријечима Стана, хтјели да сагледају ситуацију из ширег угла

Високи представник Европске уније Жозеп Борел на вечери с вођама са Западног Балкана у уторак у Бриселу очекује да му изнесу своје виђење политичке ситуације и развоја у региону, изјавио је портпарол Европске комисије (ЕК) Петер Стано.

Он је тиме на брифингу за новинаре у Европској комисији одговорио на питање агенције Бета шта тачно очекује Борел да чује од лидера региона и која је његова порука њима, имајући у виду да је високи представник ЕУ шефовима дипломатија Уније прошле недјеље рекао да ситуација на Западном Балкану представља „озбиљан геополитички проблем“.

-Само одржавање састанка је важно јер је Борел оцијенио да таквих сусрета између високих званичника ЕУ и Западног Балкана није било- рекао је Стано.

То је, по његовим речима, „логичан наставак расправе коју су шефови дипломатија ЕУ одржали прошле недЈеље о региону, када су разговарали из ширег стратегијског и политичког угла о Западном Балкану, а не само о проширивању“.

Проширивање је за ЕУ, али министри иностраних послова Уније су, по ријечима Стана, хтјели да сагледају ситуацију из ширег угла.“Разлог и циљ сјутрашњег сусрета је да се заиста чује од вођа са Западног Балкана како они виде тамошњу политичку ситуацију и стање ствари“, рекао је Борелов представник за медије.

Он жели да се „обнови много редовније ангажовање око знатно ширих питања од самог проширивања, о чему ми имамо много чешће контакте на многим равнима ЕУ и партнера са Западног Балкана“.

-То је циљ те вечере и очекивање је да ће се такве размјене мишљења наставити и дати јаснији подстрек текућем ангажовању ЕУ у односу на Западни Балкан-закључио је Стано.

Како је раније саопштено, предсједник Србије Александар Вучић неће присуствовати радној вечери коју за лидере држава Западног Балкана организује шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел, а Србију ће на састанку представљати предсједница Владе Ана Брнабић, потврђено је за Н1 у Служби за спољне послове ЕУ у Бриселу и кабинету премијерке Брнабић.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 15:30