/ - UNSPLASH, ZASTAVA SAD, AMERIKA
18/04/2024 u 20:10 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Stejt department: Srbija da se uzdrži od jednostranih akcija hapšenja građana Kosova

Američki Stejt department pozvao je Srbiju da se uzdrži od jednostranih i nekoordinisanih akcija i da u potpunosti poštuje sporazume postignute u okviru dijaloga Kosova i Srbije, koji se vodi posredstvom Evropske unije vezano za hapšenje građana Kosova.

U odgovoru za Radio Slobodna Evropa (RSE), Stejt department je pozvao vlasti u Srbiji da djeluju transparentno i uz puno poštovanje vladavine prava kada je riječ o privedenim građanima sa Kosova, prenosi Nova.rs.

- Proizvoljni ili neopravdano dugi pritvori, posebno ako se cilja na službenike Policije Kosova, biće viđeni kao eskalacija situacije, koja šteti miru i stabilnosti - rekao je danas neimenovani portparol američkog Stejt departmenta za RSE.

On je rekao da se slučajevi hapšenja moraju brzo razmotriti, i izrazio nadu da će službenici Policije Kosova, koji se još uvjek nalaze u pritvoru u Srbiji, biti oslobođeni.

U odgovoru se kaže i da sporazum o slobodi kretanja, postignut u okviru djaloga Beograda i Prištine, „pruža jasne parametre za ulazak građana Kosova u Srbiju i izlazak“.

Prema navodima kosovskih vlasti, na stotine građana Kosova je 17. aprila zadržano i ispitivano bez razloga, što je Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije demantovalo uz navode da se radilo o „redovnoj pojačanoj kontroli“.

U međuvremenu je potvrđeno da je privedeno nekoliko pripadnika policije Kosova a da je zamjeniku generalnog direktora Policije Kosova iz srpske zajednice, Dejanu Jankoviću, određen i pritvor od 48 sati.

 

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 13:05