Jens Stoltenberg / - SHUTTERSTOCK
05/07/2024 u 18:40 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Stoltenberg: Nadam se ulasku Ukrajine u NATO u narednih deset godina

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg želi da se Ukrajina pridruži zapadnoj odbrambenoj alijansi unutar narednih 10 godina.

- Veoma se nadam da će Ukrajina biti naš saveznik - rekao je Stoltenberg u intervjuu sa agencijom dpa, odgovarajući na pitanje o mogućem proširenju NATO. On je dodao da je uzpravo na tome i radio vodeći savez.

Stoltenberg je uoči samita NATO u Vašingtonu apelovao i na veću pomoć Ukrajini za odbranu od ruske agresije, javljaju agencije prenose mediji.

- Što podrška bude snažnija, rat će prije završiti. Što se više budemo dugoročno obavezali, rat će prije završiti - rekao je.

- Tako je jer Putin misli da može da se pravi kao da nas nema. Moramo da ga ubijedimo da ne može da nas ignoriše, i to onda može da stvori uslove za završetak rata - dodao je generalni sekretar NATO.

NATO u Ukrajinu šalje posebnog izaslanika

Po pitanju proširenja na istok, Stoltenberg se svrstao u kamp zemalja koje se zalažu za brz napredak Ukrajine u procesu prijema.

Deklaracija prošlogodišnjeg samita je navela kako će zvanična pozivnica Ukrajini biti upućena kada se saveznici saglase i budu ispunjeni određeni uslovi. Kao konkretni uslovi tada su navedene reforme u oblasti demokratije i sektoru bezbjednosti.

Za formalne korake u procesu prijema neophodan je konsenzus svih 32 članice NATO. Toga za sada nema, između ostalog zbog protivljenja SAD i Njemačke. Kancelar Olaf Šolc je u više navrata rekao da prethodno mora da se okonča ruska agresija.

Za slanje pozitivne poruke Ukrajincima sa samita, u savezu trenutno razmatraju mogućnost da proces prijema proglase nepovratnim. Na sastanku šefova država i vlada članica NATO očekuje se i ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

Za Stoltenberga će samit u Vašingtonu biti posljednji redovni samit prije odlaska sa dužnosti.

On će poslije 10 godina u oktobra funkciju generalnog sekretara predati bivšem holandskom premijeru Marku Ruteu.

Stoltenberg je ocijenio da će Rute biti izvanredan generalni sekretar NATO, jer je i ranije na mjestu premijera dokazao da sposobnost za stvaranje konsenzusa.

Dodao je da Rute sa sobom donosi neophodno iskustvo i znanje za obavljanje te teške dužnosti.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 02:02