Јенс Столтенберг / - ФОТО: РТВ, OMER MESSINGER/POOL
17/02/2022 u 06:47 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Столтенберг: Није касно да Русија одступи од ивице конфликта

Столтенберг наводи да је НАТО послао конкретне писане предлоге Русији о транспарентности, контроли ризика и наоружања, али да до данас није добио одговор

Генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг изјавио је да су министри одбрана земаља чланица Алијансе на данашњем састанку у Бриселу разматрали најозбиљнију безбједносну кризу у Европи у последњим деценијама, праћену највећом концентрацијом руских војних снага у Европи од краја Хладног рата.

Савезници су поздравили све дипломстке напоре, а има сигнала и из Москве да желе да наставе путем дипломатије. Истовременео, до овог тренутка, нисмо видјели знаке деескалације на терену. Нема повлачења трупа нити наоружања. Умјесто тога, видимо масивне руске војне снаге спремне за напад, високо оспособљење, од Крима до Бјелорусије, изјавио је Столтенберг.

Након првог дијела састанка министара одбране земаља чланица НАТО, Столтенберг је поновио да су чланице Алијансе од почетка јасно ставиле до знања Русији да ће свака даља агресија на Украјину имати високу цијену.

Он додаје да је НАТО све вријеме спреман на дијалог и поручује да није касно да Русија одступи од ивице конфликта и изабере пут мира.

Столтенберг наводи да је НАТО послао конкретне писане предлоге Русији о транспарентности, контроли ризика и наоружања, али да до данас није добио одговор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 21:20