Јенс Столтенберг / - интернет
21/10/2021 u 20:51 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Столтенберг: Односи Алијансе и Русије на најнижем нивоу од Хладног рата

НАТО је недавноо протјерао осам Руса акредитованих у Алијанси, наводећи да су обавјештајни агенти

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг изјавио је да су односи са Русијом на најнижем нивоу после најновијег спора између Алијансе и Москве.

 - Није било теже од краја хладног рата - рекао је Столтенберг уочи дводневног самита министара одбране Алијансе у Бриселу, пренио је Радио слободна Европа.

НАТО је недавноо протјерао осам Руса акредитованих у Алијанси, наводећи да су обавјештајни агенти. НАТО је такође преполовио број акредитованих мјеста за Русију.

Москва је одговорила повлачењем својих дипломата из мисије у НАТО-у и затварањем канцеларије Алијансе у Москви, оптужујући НАТО да не жели дијалог и да није пружио доказе о наводној шпијунажи.

 - Још имамо путеве и канале за комуникацију са Русијом, али жалимо због одлуке Русије да затвори канцеларије НАТО-а у Москви, као и да повуче своју мисију - рекао је Столтенберг.

 - Приступ НАТО-а Русији остаје исти као и раније, што значи одвраћање и одбрану, у комбинацији са напорима да се води смислен дијалог - додао је он.

Најновији спор између НАТО-а и Русије није на дневном реду самита у Бриселу, гдје се очекује да ће министри одбране разговарати о такозваном „мастер плану“ за одбрану Алијансе од било каквог потенцијалног руског напада.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
23. april 2024 17:05