Donald Tramp / - EPA
20/12/2023 u 07:14 h
Blaženka GolubovićBlaženka Golubović
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Sud u Koloradu zabranio Trampu da se kandiduje na izborima

Odluka se odnosi samo na republikanske predizbore u Koloradu 5. marta, ali bi njen zaključak mogao uticati na Trampov položaj u državi 5. novembra

Ime bivšeg predsjednika Donalda Trampa ne može da se pojavi na glasačkom listiću u državi Kolorado na predsjedničkim izborima sljedeće godine, presudio je najviši državni sud u istorijskoj presudi koju će vjerovatno donijeti Vrhovni sud SAD. Trampova uloga u napadu njegovih pristalica na američki Kapitol 6. januara 2021. je problematična.

Većinom četiri od sedam sudija, Vrhovni sud Kolorada učinio je Trampa prvim predsjedničkim kandidatom u istoriji SAD koji je smatran nepodobnim za Bijelu kuću prema rijetko korišćenoj odredbi Ustava SAD koja zabranjuje zvaničnike koji su se bavili „pobunom“ da vrše funkciju. Odluka se odnosi samo na republikanske predizbore u Koloradu 5. marta, ali bi njen zaključak mogao uticati na Trampov položaj u državi 5. novembra.

Nestranački američki prognostičari izbora vide Kolorado kao bezbjedno demokratski, što znači da će predsjednik Džo Bajden vjerovatno voditi državu bez obzira na Trampovu sudbinu tamo. Tramp je obećao da će uložiti žalbu na presudu Vrhovnom sudu SAD, a sud u Koloradu je rekao da će odložiti dejstvo svoje odluke najmanje do 4. januara 2024. kako bi dozvolio žalbu.

Presudom je postavljena osnova za Vrhovni sud SAD, čija konzervativna većina od 6-3 uključuje tri Trampa imenovana, da razmotri da li Tramp ima pravo da služi još jedan predsjednički mandat.

Tužba se smatra probnim slučajem za šire napore da se Tramp diskvalifikuje sa državnih glasačkih listića u skladu sa odjeljkom 3 14. amandmana, koji je usvojen nakon građanskog rata u SAD kako bi spriječio pristalice Konfederacije da služe u vladi.

Sud u Koloradu presudio je da Ustav SAD zabranjuje Trampu, favoritu za republikansku nominaciju 2024, da se pojavi na glasačkom listiću zbog njegove uloge u podsticanju nasilja u Kapitolu dok su se poslanici sastajali da potvrde rezultate izbora 2020. godine.

Istorijska optužnica bivšeg predsjednika 1. avgusta savezno, a zatim 14. avgusta od strane države Džordžije za njegove navodne nezakonite napore da postigne poništenje rezultata izbora 2020. godine otvorila je pravnu debatu o njegovoj mogućoj nepodobnosti, što je dovelo do žalbe u nekoliko država.

Ali od petnaestak slučajeva koji su na čekanju u raznim državama, uključujući dva odbačena u Minesoti i Mičigenu, sudovi u Koloradu bili su prvi koji su proglasili Donalda Trampa nepodobnim.

„Ne dolazimo olako do ovih zaključaka“, napisale su sudije većine.

„Svjesni smo veličine i ozbiljnosti pitanja koja su sada pred nama. Takođe smo svjesni naše svečane dužnosti da primjenjujemo zakon, bez straha ili naklonosti, i bez uticaja na reakciju javnosti na odluke koje zakon zahtijeva od nas da donesemo“, dodali su.

Trampova kampanja nazvala je odluku suda „nedemokratskom“.

„Vrhovni sud Kolorada je večeras donio pogrešnu odluku i brzo ćemo se žaliti Vrhovnom sudu Sjedinjenih Država“, rekao je portparol Trampove kampanje.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. maj 2024 20:46