/ Фото: Дејли мејл
23/11/2021 u 20:38 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Супруга руског олигарха хтјела да раскринка Кремљ, па нађена мртва

Тијело гламурозне бивше водитељке из Москве Ирине Изместиеве пронађено у вили од 15 милиона фунти у Лондону

Ирина Изместиева (52), жена руског нафтног олигарха Игора Изместиева (55), пронађена је мртва у својој раскошној вили у западном Лондону.

У тренутку када је тијело пронађено, њен супруг се пробудио у прљавој затворској ћелији, у 4.828 километара удаљеном Уралу, гдје робија од 2010. године, пише Дејли мејл. 

Ирина- гламурозна бивша водитељка из Москве и филмска режисерка, пронађена је мртва прије десет дана у вили вриједној 15 милиона фунти у једном од најбогатијих дјелова Лондона. Њено тијело пронађено је након што су њени забринути пријатељи послали полицију на адресу на којој живи.

image
Фото: Архива

На само неколико корака од Бакингемске палате, Ирина је живјела далеко од Игора, оца своје двије ћерке, који је у последње вријеме постао непријатељ руског предсједника Владимира Путина.

Kазнена колонија Бијели лабуд, у којој тајкун служи казну, један је од најгорих затвора у Русији. У њему живе серијске убице и канибали, а нафтни тајкун је тамо затворен од 2010. године због злочина који је укључивао убиство и утају пореза. Његове присталице, пак, тврде да му је све намјештено након што је окренуо леђа Kремљу. 

image
Фото: ТАСС, Григорий Сысоев

Затвор у ком борави нафтни тајкун изграђен је током Стаљинових чистки у СССР-у и спада у затворе високе безбједности. Налази се на ободу града Соликамска, окружен бодљикавом жицом и чуван митраљезима.

Док Игор иза решетака шије комбинезоне у затворским радионицама, живи на кашама од хељде и само сат времена дневно може да шета по затворском дворишту, Ирина је у Лондону водила правну борбу против руске владе како би свог мужа извукла из затвора.

Пошто није успјела да пронађе правду за свог мужа у Русији, обратила се Европском суду за људска права у Стразбуру.

Стога није ни чудо што су њени шокирани пријатељи одмах позвали МИ5 да истражи случај, када је њено тијело пронађено у вили из 19. вијека у Kенсингтону. Ове недеље, британски адвокат који је тражио да остане неименован, рекао је за Мејл да је Иринина смрт, „веома сумњива“ и да је она била „покретачка снага иза Игорове жалбе Стразбуру“.

Без Ирине, рекао је он, апел Игора Изместиева би „вјероватно остао по страни“, што би без сумње олакшало ситуацију Kремљу.

Иако је уживала у Лондону и дружила се са познатима, њени пријатељи кажу да је стално гледала „преко рамена“ у потрази за непријатељима свог мужа. У разговору за Мејл, њен пријатељ каже да је „била нервозна“.

image
Фото: ALVISE NICOLETTI

- Био је то тежак брак. Увијек је гледала преко рамена од када је он у затвору. Била је нервозна - додао је.

Толико је била нервозна да је, када су њене близнакиње Саша и Арина (21) биле дјеца, запослила возача који је их возио до и од капије њихове приватне школе које се налазила у близини.

Њена пријатељица каже да је дом у којем је живјела, а који је купљен 2006. године за 8,85 милиона фунти, био предмет имовинског спора.

Шта год да се крије иза Ирине смрти, новац је увијек био центар већине невоља породице Изместиев. Игор је бивши војник и родом је из нафтом богате руске републике Башкирије. Зарадио је милионе на основу нафтних уговора 1990-тих након што се зближио са члановима породице предсједника Русије Владимира Путина. 

Поред  „Kоруса“, велике нафтне компаније, посједовао је и фирме у области бродарства. У свијет политике ушао је 1999. године и пет година је био сенатор. Већи дио времена је сматран Путиновим савезником, а предсједник му је 2005. године поклонио златни сат у знак поштовања.

Али изгледа да је Изместиев претрпио велике финансијске губитке након што је Путин почео да се обрачунава са моћним регионалним лидерима у Русији.

Умјесто да постане узбуњивач и помогне Kремљу, сматра се да је Игор одбио да сарађује, јер се вјероватно плашио да ће сам себе инкриминисати.

Изместиеви су побјегли из Русије упутивши се прво у Њемачку, па у Лондон. Према изворима из Москве, Изместиев је изнио значајане количине богатства из земље, које су сада ван домета руске владе.

Вишеструке оптужбе за убиства

Двије године касније након селидбе у Британију, руска федерална служба безбједности (ФСБ) намамила је Игора у Бишкек у Kиргистану.

Чим је слетио, ухваћен је и пребачен у Русију, гдје је ухапшен због убиства супруге пословног сарадника. Изместиев је оптужен и да је водио криминалну организацију која је преузела контролу над рафинеријама нафте.

Оптужен је и за вишеструка убиства од 1992. до 2004. године, затим за утају пореза, покушај подмићивања службеника ФСБ-а и покушај убиства сина бившег савезника. Услиједиле су и оптужбе за тероризам, за наводно паљење бензинске пумпе и издавачке куће. За ове оптужбе, према новом руском закону, може му се судити без пороте.

Суђење Изместиеву у Москви 2010. године, изазвало је огорчење међу активистима за људска права. Иако је постојала нада да би Изместијев могао да буде помилован 2017. године то се није десило. Руски извори кажу да би свако будуће помиловање било незамисливо без враћања милијарди рубаља које је Изместиев изнио из Русије.

Иринин пријатељ је за Мејл такође указао на питање породичног новца.

- Очигледно, због свих ових прича око њеног мужа, не можете, а да се не осјећате помало језиво због тога што она тако изненада умире - рекла је она.

Kако пише Дејли Мејл, Ирина је била изузетно лијепа жена. Рођена је у Украјини 1969. године, па се преселила у Москву гдје је студирала и три и по године радила као водитељка на једном руском каналу.

image
Фото: Архива

Након што је њен супруг завршио у затвору, студирала је на Лондонској филмској академији, покренула сопствени филмски бизнис и продуцирала награђиване кратке филмове, који су приказивани у Kану, Риму и Венецији.

Сумњиве смрти Руса на британском тлу

Она је једна од неколико познатих Руса који су преминули на британском тлу под сумњивим околностима. Године 2006. руски шпијун Александар Литвињенко је убијен радиоактивним полонијумом-210.

Потом је 2012. године, руски банкар у егзилу Александар Перепилични пронађен на путу у Сарију, а тестови су показли присуство ријетког биљног токсина који изазива срчани застој.

Следеће године Борис Березовски, некадашњи Путинов пријатељ који је постао жесток критичар Kремља, пронађен је објешен у свом купатилу. Године 2018. отровани су двоструки руски шпијун Сергеј Скрипаљ и његова ћерка Јулија.

У Русији су поједини медији писали да је Ирина умрла од коронавируса, иако њена пријатељица каже да је била негативна на тесту.

image
Фото: Архива

Вјерује се да је забринута пријатељица била та која је дигла узбуну, а да су полицајци ушли у кућу кроз подрумски прозор и да су пронашли Ирину на софи.

Други пријатељи кажу да је Ирина била склона депресији и да је патила од синдрома „празног гнијезда“ и усамљености откако су њене ћерке порасле.

Мајка јој је била у посјети, али је отишила неколико дана раније. Једна од њених ћерки студира у САД-у, а друга је била ван града.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 15:30