Ангела Меркел / - ртс
02/12/2021 u 09:19 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Све о свечаном опроштају од Меркел

Обичај церемоније датира још из 16. вијека, али највиша почаст њемачке војске додијељена је само појединим канцеларима

Четвртак је историјски дан за Нјемачку и одлазећу канцеларку Ангелу Меркел. Вечерас ће се одржати свечана церемонија која означава крај шеснаестогодишње владавине “mutti” Меркел. Она ће своју функцију званично предати Олафу Шолцу сљедеће недјеље.

Војници са бакљама, прецизно осмишљеном кореографијом и три пјесме по избору челичне канцеларке, испратиће у заслужену пензију жену која је пуних 16 година диктирала ток европске политике.

Церемонија позната као Гроßер Запфенстреицх ће бити скромнија од оних ранијих, којима су испраћени канцелари Герхард Шредер и Хелмут Кол, јер је пандемија коронавируса у Њемачкој у пуном јеку.

У директном преносу на њемачкој телевизији од 19.20 часова, свечаност у дворишту испред министарства одбране у Берлину почеће кратким говором канцеларке и завршиће се после нешто више од сат времена, без пријема.

Обичај церемоније датира још из 16. вијека, али највиша почаст њемачке војске додијељена је само појединим канцеларима.

Док је Шредеровом опроштају присуствовало 600 гостију, Меркелова је позвала само око 200, укључујући 52 министра који су служили у њеном мандату. Урсула фон дер Лајен, актуелна предесједница Европске комисије и бивша министарка породице и одбране за вријеме Меркелове, вјероватно неће присуствовати због састанка са шефовима јужноамеричких држава заказаног за исти дан.

На њеној опроштајној забави свираће оркестар Бундесвера, који изводи њене омиљене пјесме. Једна од жеља одлазеће канцеларке је песма „Заборавио си филм у боји“, коју је 1973. године отпјевала Нина Хаген, позната као „мајка панка“.

Друга пјесма коју је „меркијавели“ одабрала је „Требало би да падају црвене руже“ коју изводи икона њемачке музичке сцене Хилдегард Кнеф. Трећа музичка жеља Ангеле Меркел је „Свети Боже, ми славимо твоје име“, екуменска хришћанска пјесма из 18. вијека.

Избор канцеларке одушевио је грађане, обзиром на то да су њени претходници бирали класичније нумере. Герхард Шредер желео је да чује „Мy wаy“ Френка Синатре, док је прије њега Хелмут Кол отишао са функције уз тактове Бетовенове „Оде радости“.

Да би Меркелова сљедеће недјеље званично предала власт свом насљеднику Олафу Шолцу, коалициони споразум нове владе мораће да одобре три укључене стране.

Шолцова Социјалдемократска партија (СПД) одржаће у суботу конгрес странке, на којем се очекује да њени делегати ратификују споразум према којем ће се леви центар вратити у канцеларију први пут од 2005. године.

Либерали (ФДП) одржаће гласање на дигиталном конгресу дан касније, док чланови Зелене странке имају рок до 6. децембра да одобре или одбију споразум. Иако су многи чланови еколошке странке изнијели критике еколошких аспеката споразума, одбијање се сматра мало вјероватним.

Након што документ одобре све три странке, Шолц би могао да положи заклетву као сљедећи лидер Нјемачке већ у понедјељак, 6. децембра, а најкасније до сриједе. Одлазећа канцеларка ће у четвртак морати да представља земљу на „Самиту за демократију“ чији је домаћин амерички предсједник Джозеф Бајден.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:59