Ilustracija / Shutterstock
05/07/2023 u 21:26 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Svijet obara rekorde po visokim temperaturama

Rekordno visoke temperature zabilježene su 3. i 4. jula u Kvebeku i sjeveroistočnoj Kanadi i Peruu

U ponedjeljak i utorak su, nezvanično, bila dva najtoplija dana od kada se vrše mjerenja, saopštili su naučnici Univerziteta Mejn.

Dva dana uzastopno, prosječna globalna temperatura dostigla je do sada nezabilježen nivo.

Nakon što su naučnici govorili o dramatičnoj vrućini u ponedjeljak, temperatura je u utorak porasla za 0,17 stepeni Celzijusa, što je ogroman skok u kontekstu globalnih prosjeka i rekorda, prenosi Glas Amerike.

Univerzitet Mejn, koji podatke o klimi zasniva na satelitskim informacijama i kompjuterskim simulacijama, prognozira rekordne nivoe i u srijedu, sa prosječnom temperaturom na Antarktiku 4,5 stepeni Celzijusa većom nego što je to bio slučaj u periodu od 1979. do 2000. godine.

Rekordno visoke temperature zabilježene su 3. i 4. jula u Kvebeku i sjeveroistočnoj Kanadi i Peruu.

Meteorolog u Nacionalnoj meteorološkoj službi Zak Tejlor rekao je da su u gradovima širom Sjedinjenih Američkim Državama - od Medforda u Oregonu do Tampe na Floridi - temperature blizu najviših nivoa.

U Pekingu je devet dana zaredom, prošle nedjelje, izmjereno više od 35 stepeni Celzijusa.

Naučnik za klimu u Institutu za klimatska istraživanja Potsdam u Njemačkoj, Stefan Ramstorf, kazao je da povećano zagrijavanje planete zbog upotrebe fosilnih goriva nije neočekivano.

“To je već predviđeno u 19. vijeku. Međutim, opasno je za ljude i ekosistem od kojeg zavisimo. Moramo to brzo da zaustavimo”, naveo je Ramstorf.

Profesor meteorologije na Univerzitetu Oklahome Džejson, Furtado Dnevni, rekao je da je preliminarni i nezvanični rekord, dostignut nakon višemjesečnih “zaista nevjerovatnih meteoroloških i klimatskih statističkih podataka za ovu godinu”.

Prema njegovim riječima, tu spadaju rekordna vrućina u sjevernom Atlantiku, rekordno nizak nivo leda na Antartici i sve jači vremenski fenomen El Ninjo.

Veće prosječne globalne temperature dovode i do brutalnih vremenskih uslova za ljude širom svijeta.

U Americi, upozorenja na vrućinu su na snazi ove sedmice za više od 30 miliona ljudi, uključujući djelove zapadnog Oregona, sjevernu Kaliforniju, centralni Nju Meksiko, Teksas, Floridu i priobalni dio Sjeverne i Južne Koreje, prema Nacionalnoj meteorološkoj službi.

Upozorenja na ogromnu vrućinu na snazi su širom južne Arizone i Kalifornije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
29. april 2024 21:16