Ilustracija / Shutterstock
10/08/2024 u 21:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Svjetski dan lavova: Smanjuje se broj velikih mačaka

Danas se obilježava svjetski dan lavova u cilju podizanja svijesti i informisanja javnosti o velikim mačkama koje bi uskoro mogle da se nađu na listi životinja kojima prijeti nestanak, budući da se njihov broj smanjuje iz godine u godinu.

Stručnjaci vjeruju da se u posljednjih 20 godina broj lavova smanjio za 43 odsto, a njihov nestanak bi narušio ekosistem, prenosi Anadolija.

Kako se navodi, na svetu postoji između 20.000 i 39.000 jedinki, smanjenje staništa i ilegalni lov su među glavnim uzrocima pada broja lavova. Na smanjenje populacije značajno utiču i klimatske promene, jer su mnoge životinje koje lavovi ljubav prisiljavaju da promijene stanište.

Osnivači američke organizacije za zaštitu lavova ‘‘Big Cat Rescue‘‘, bračni par Derek i Beverli Žuber pokrenuli su inicijativu o svjetskom danu lavova 2023, zajedno sa Nacionalnom geografijom i grupom "Big Cat Initiative", radi zaštite preostalih lavova u divljini.

Lav je druga najveća mačka na svijetu, poslije azijskog tigra, a ove velike mačke danas nastanjuju Afriku i dijelove Azije.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
16. septembar 2024 06:30