Свјетска здравствена организација СЗО  / - FOTO: SHUTTERSTOCK
13/04/2022 u 13:25 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО анализира двије нове подваријанте омикрон соја

СЗО је саопштила да је почела да их прати због њихових „додатних мутација које треба даље проучити да би се разумио њихов утицај на имунолошки потенцијал избјегавања“

Свјетска здравствена организација (СЗО) саопштила је да прати неколико десетина случајева двије нове подваријанте високо преносивог соја коронавируса омикрон како би процијенила да ли су заразнији или опаснији.

СЗО додала је БА.4 и БА.5, сестринске варијанте оригиналне варијанте БА.1 омирона, на своју листу за праћење. Већ прати БА.1 и БА.2, сада глобално доминантне, као и БА.1.1 и БА.3, преносе агенције.

СЗО је саопштила да је почела да их прати због њихових „додатних мутација које треба даље проучити да би се разумио њихов утицај на имунолошки потенцијал избјегавања“.

Вируси мутирају све вријеме, али само неке мутације утичу на њихову способност ширења или избјегавања претходног имунитета од вакцинације или инфекције, или на тежину болести коју изазивају.

На примјер, БА.2 сада представља скоро 94 одсто свих секвенцираних случајева и преносивији је од својих браће и сестара, али досадашњи докази указују на то да није већа вјероватноћа да ће изазвати тешку болест.

Само неколико десетина случајева БА.4 и БА.5 пријављено је глобалној бази података ГИСАИД, према СЗО.

Британска агенција за здравствену безбједност саопштила је прошле недјеље да је БА.4 пронађен у Јужној Африци, Данској, Боцвани, Шкотској и Енглеској од 10. јануара до 30. марта.

Сви случајеви БА.5 били су у Јужној Африци од прошле недјеље, али је у почетком ове недјеље Министарство здравља Боцване саопштило да је идентификовало четири случаја БА.4 и БА.5, међу људима старости од 30 до 50 година који су били потпуно вакцинисани и имају блаже симптоме болести.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
04. maj 2024 09:36