Unspalsh ilustracija
18/08/2021 u 19:35 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО још не препоручује трећу дозу вакцина

Из СЗО-а су такође рекли да се делта сој шири у дијеловима гдје је стопа вакцинације ниска.

Тренутни подаци не указују да су потребне додатне вакцине против корона вируса, рекла је главна научница Свјетске здравствене организације (СЗО) Соумyа Сwаминатхан, преноси Ројтерс.

-На свијету има довољно вакцина, али оне неће ићи на права мјеста, правим редосљедом,- рекао је савјетник СЗО-а Бруце Аyлwард говорећи о додатним вакцинама које дају земље са високим приходима.

Двије дозе треба дати најугроженијима широм свијета прије него што се крене са давањем треће дозе онима који су у потпуности вакцинисани, рекао је Аyлwард додајући: “Још смо далеко од тога.”

Из СЗО-а су такође рекли да се делта сој шири у дијеловима гдје је стопа вакцинације ниска.

-Многа су мјеста у свијету гдје је делта у порасту, чак и у земљама које на националном нивоу имају високу покривеност вакцинације, делта се шири у оним дијеловима са ниском стопом вакцинације- рекла је епидемиолошкиња СЗО-а Мариа Ван Керкхове.

Свјетска здравствена организација раније је позвала на увођење мораторијума на давање треће дозе вакцине бар до краја септембра, како би се ријешила огромна неједнакост у расподјели доза између између богатих и сиромашних нација. Израел је у јулу почео да нуди трећу дозу становницима преко 60 година, док је Нјемачка најавила да ће је почети нудити од септембра.

Амерички стручњак за заразне болести и медицински савјетник предсједника Джоа Бајдена, Ентони Фаучи рекао је да ће у САД бити препоручена трећа доза вакцине против корона вируса за оне са слабијим имуним системом. У Србији је од уторка, 17. августа, могућа вакцинација трећом дозом вакцине за све оне који су ревакцинисани прије више од шест мјесеци.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
08. maj 2024 05:00