/ - WIKIPEDIA
07/12/2021 u 16:50 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО: Највећи број нових инфекција у Европи чине дјеца

Регионални директор СЗО за Европу Ханс Клуге је позвао земље да "заштите дјецу и школе" усред брзог пораста броја нових инфекција корона вирусом

Канцеларија Свјетске здравствене организације (СЗО) за Европу саопштила је данас да највећи број пријављених нових инфекција корона вирусом чине дјеца узраста од пет до 14 година.

Регионални директор СЗО за Европу Ханс Клуге је позвао земље да "заштите дјецу и школе" усред брзог пораста броја нових инфекција корона вирусом код младих у региону, наводећи да је стопа заражавања два до три пута виша међу млађом дјецом него у просјечној популацији у неким мјестима.

Клуге се изјаснио против обавезне вакцинације рекавши да би то требало да буде "апсолутно посљедње средство" и додао је број смртних исхода ковида-19 и даље "значајно испод претходно пријављених највиших бројева".

Рекао је међутим да су се бројеви нових случајева инфекције и смртних случајева од корона вируса више него удвостручили у посљедња два мјесеца у 53 земље региона који се протеже до централне Азије.

Он је нагласио да и даље постоји пријетња од широко распрострањене делта варијанте и напоменуо да је нова варијанта омикрон до сада потврђена у 432 случаја у 21 земљи у региону.

"Варијанта делта остаје доминантна широм Европе и централне Азије, а знамо да вакцине против ковида-19 остају ефикасне у смањењу броја тешких случајева болести и смртних случајева", рекао је он додајући да ће се тек видјети да ли је нови сој омикрон лакше преносив и да ли изазива тежи или лакши облик болести.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
26. april 2024 08:57