Свјетска здравствена организација / - VIKIPEDIJA
18/01/2022 u 20:18 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

СЗО: Не знамо када ће се појавити сљедећи сој

До сада је у свијету забиљежено више од 331,76 милиона случајева инфекције коронавирусом, од чега је више од 5,56 милиона заражених преминуло

Главна научница Свјетске здравствене организације (WХО) Соумyа Сwаминатхан поздравила је то што се владе почињу већ сада припремати за прелазак из пандемије корона вируса у ендемско (трајно) стање, али је указала да није могуће да једна земља пређе на ендемско стање, а да је остатак свијета усред пандемије, јављају агенције, преносе медији.

Према њеним ријечима, охрабрујуће је што ће за милионе људи на свијету у овој години постојати боља имуна заштита због вакцинације, али и инфекције.

Да ли ће прелазак на ендемско стање услиједити већ послије омикрон соја је, каже, још нејасно.

- Не знамо када и гдје ће се појавити нови сој -  упозорила је Сwаминатхан за њемачки дневник Ханделсблатт.

И даље је циљ вакцинација

И даље циљ мора бити, додала је, да се стопа вакцинисаних у свијету подигне на 70 одсто до средине године, преноси Тањуг.

Корона вирус је од појављивања крајем 2019. године у кинеском Wухану прошао неколико мутација, укључујући тренутни сој омикрон.

До сада је у свијету забиљежено више од 331,76 милиона случајева инфекције корона вирусом, од чега је више од 5,56 милиона заражених преминуло.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 01:29