Свјетска здравствена организација / - WIKIPEDIA
11/10/2021 u 20:12 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО препоручила трећу дозу вакцине

Стратешка стручна савjетодавна група за имунизациjу саопштила jе да додатне дозе треба понудити поjединцима коjи су слабиjе реаговали на примарну вакцину и коjи су изложени већем ризику од тежег облика ковида 19

Свjетска здравствена организациjа (СЗО) jе препоручила данас да особе са угроженим имунолошким системом приме додатну дозу вакцине против ковид-19 због већег ризика од пробиjања инфекциjе након стандардне имунизациjе.

Стратешка стручна савjетодавна група за имунизациjу саопштила jе да додатне дозе треба понудити поjединцима коjи су слабиjе реаговали на примарну вакцину и коjи су изложени већем ризику од тежег облика ковида 19, јављају медији.

Панел jе препоручио да особе стариjе од 60 година приме додатне дозе вакцина кинеских произвођача синофарм и синовак од jедног до три мjесеца након комплетиранjа редовне вакцинациjе, на основу података добиjених из Латинске Америке коjи сугеришу да заштита од ових вакцина временом опада.

Jоаким Хомбах, члан стручног панела, рекао jе да подаци jасно показуjу да вакцине синовака и сонофарма дjелуjу слабиjе код стариjих особа након двиjе дозе.

Он jе додао да jе познато и да трећа доза пружа снажан имунолошки одговор.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
10. maj 2024 05:27