Phot / - PHOTO BY TOWFIQU BARBHUIYA ON UNSPLASH
22/01/2022 u 19:32 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

СЗО: Ризик од омикрона остаје веома висок

СЗО додаје да, упркос мањој вјероватноћи да дође до озбиљнег тока болести него код претходних сојева, велика заразност даје за резултат повећане хоспитализације

Свјетска здравствена организација (СЗО) издала је данас саопштење о омикрону у којем је навела да ризик повезан са овим сојем и даље остаје "веома висок".

-На основу расположивих доказа, ризик повезан са омикроном је остао велики. Омикрон много брже расте од делте, доводи до великог ширења у заједници, самим тим долази и до веће инциденције него што смо раније виђали у пандемији-саопштио је СЗО, преноси "Гардијан".

СЗО додаје да, упркос мањој вјероватноћи да дође до озбиљнег тока болести него код претходних сојева, велика заразност даје за резултат повећане хоспитализације и наставља да притиска здравствени систем у многим земљама, што може, како наводе, довести до значајне смртности, посебно код људи осјетљивог здравља.

-Велики број хоспитализација и пријема на интензивну негу се пријављују у многим земљама, пошто су ово нивои заразе које нисмо видјели током пандемије. Више података је потребно да схватимо снагу соја, према количини потрошеног кисеоника, употребе респиратора и броја преминулих од омикрона-додаје се.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
25. april 2024 09:41