/ - SCREENSHOT TVITER BBC
19/10/2021 u 21:40 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Талибани обећали земљу рођацима бомбаша самоубица

На краjу скупа, Хакани jе свакоj породици дао по 10.000 авганиjа (око 95 еура) и обећао по комад земље

Нови авганистански владари талибани обећали су велику количину земље рођацима бомбаша самоубица коjи су претходних година изводили нападе на америчке и домаће воjнике.

Таj провокативни гест талибана супротан jе њиховим настоjањима да обезбиједе међународну подршку.

Министар унутрашњих послова у талибанскоj влади Сираџудин Хакани величао jе на скупу у понедјељак увече у Кабулу борце погинуле у самоубилачким нападима, назвавши их „хероjима ислама и земље“.

На краjу скупа, Хакани jе свакоj породици дао по 10.000 авганиjа (око 95 еура) и обећао по комад земље.

Скуп jе организован у вријеме када талибани настоjе да отворе дипломатске канале са међународном заjедницом, чиjи наjвећи дио ниjе спреман да призна њихову власт у Авганистану.

Захтјев талибана да буду признати као легитимни владари међународна заjедница jе условила, прије свега третманом жена и дјевоjака, чиjа се броjна права крше у Авганистану.

Талибанима jе преко потребна помоћ из иностранства, пошто земљи, према предвиђањима УН, пријети свеприсутно сиромаштво усљед тешке економске кризе.

Обећање земље десетинама породица бомбаша самоубица jе контроверзан потез jер талибани, са jедне стране, покушаваjу да се представе као одговорни владари коjи гарантуjу безбједност свима и осуђуjу самоубилачке нападе ривалске групе Исламске државе, док са друге поздрављаjу исту тактику своjих бораца.

Талибани не могу себи да приуште сукоб са САД, коjе су замрзле милиjарде долара авганистанске имовине на свом тлу, али ни да изгубе своjу базу у становништву, коjу чине броjни екстремисти, оцјењуjе агенциjа АП.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 11:27