Талибани полако преузимају власт на свим нивоима / - РТС
14/09/2021 u 19:12 h
Дан порталДан портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Талибани очекују велику новчану помоћ од стране САД-а

Исламски емират ће учинити све што може да ту помоћ прослиједи људима коjима jе потребан на потпуно транспарентан начин, поручио је шеф авганистанске дипломатије Амир Кан Мутаки

Талибани су поздравили новчану помоћ од 1,2 милиjарде долара коjу jе међународна заjедница обећала за Авганистан и позвали САД да покажу већу великодушност, преносе свјетски медији.

– Захваљуjемо и поздрављамо преузете обавезе свијета од око милиjарду долара помоћи позивамо их да наставе пружање помоћи Авганистану – рекао jе Амир Кан Мутаки, вршилац дужности министра спољних послова у новоj авганистанскоj влади.

Он је истакао да су САД велика земља, те да треба да покажу великодушност.

САД су у оквиру инициjативе УН, у понедељак, обећале око 64 милиона долара за хуманитарне организациjе коjе раде у Авганистану. У поређењу са тим Вашингтон jе потрошио 2.000 милиjарди долара за 20 година авганистанског сукоба.

„Исламски емират”, како талибани називаjу Авганистан, jе помогао САД олакшаваjући њихову евакуациjу. Али умјесто захвалности они говоре о наметању санкциjа нашем народу. рекао jе Амир Кан Мутаки.

То jе био осврт на око 123.000 евакуисаних особа из Авганистана краjем августа у великом ваздужном мосту.

Од доласка талибана на власт 15. августа Авганистан jе дјелимично у застоjу, посебно због прекида финансиjских токова с иностранством коjи даjу живот привреди погођеноj после 40 година рата. УН су у понедељак саопштиле да су се земље донатори обавезале да ће дати укупно 1,2 милиjарди долара помоћи Авганистану, не прецизираjући колика сума ће бити додијељена као хитна помоћ.

– Исламски емират ће учинити све што може да ту помоћ прослиједи људима коjима jе потребан на потпуно транспарентан начин – поручио је Мутаки.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
21. april 2024 10:18