Сједиште Уједињених нација / - WIKIPEDIA
22/09/2021 u 06:33 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Талибани траже да се обрате на Генералној скупштини УН

Уколико УН евентуално прихвати да се талибански амбасадор обрати то би био значајан корак исламистичке групе ка међународном признању, чиме би се можда "откључала" неопходна средства за урушену авганистанску економију

Талибани су затражили да се обрате свјетским лидерима пред Уједињеним нацијама, а за ту прилику одредили су њиховог портпарола у Дохи Сухаила Шахина, који би био авганистански амбасадор у Уједињеним нацијама, преноси Ројтерс.

Талибански министар спољних послова Амир Кан Мутак затражио је писмено од генералног секретара Уједињених нација Антонија Гутереша да се њихов представник појави у Њујорку. Мутаки је замолио да Шахин говори током годишње Генералне скупштине Уједињених нација, која се завршава у понедјељак, 27. септембра.

Портпарол Гутереша Фахран Хак потврдио је да је Мутаки послао писмо, а Ројтерс додаје да овим потезом почиње "обрачун" талибана са Гуламом Исачајем, амбасадором свргнуте владе Авганистана. Хак је рекао да су ривалски захтјеви за мјесто Авганистана у Уједињеним нацијама послати тијелу сачињеном од девет чланова, међу којима су представници САД, Кине и Русије.

Међутим, то тијело се неће састати прије понедјељка, тако да је под знаком питања да ли ће талибани уопште стићи да се обрате свјетским лидерима. Уколико УН евентуално прихвати да се талибански амбасадор обрати то би био значајан корак исламистичке групе ка међународном признању, чиме би се можда "откључала" неопходна средства за урушену авганистанску економију.

Гутереш је рекао да је жеља талибана за међународним признањем једина полуга коју друге земље могу да искористе да их притисну да саставе инклузивну владу, да поштују људска права, посебно жена.

Иначе, у писму талибани наводе и да је мисија Исачаја "завршена и да више не представља Авганистан", додао Хак.

Док се не донесе другачија одлука, Исачај, међутим, остаје представник амбасаде, тако бар кажу правила Генералне скупштине.

Засад је он на распореду да се обрати последњег дана састанака 27. септембра.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
20. april 2024 05:38