Ilustracija / - EPA
25/08/2023 u 08:45 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Trend rada od kuće ispraznio kancelarije u cijelom svijetu

Promjene u načinu rada utiču i na tržište nekretnina – cijena poslovnog prostora je, prema podacima njemačkih hipotekarnih banaka, u drugom kvartalu pala za skoro 10 odsto

Pandemija je pokrenula trend rada od kuće koji ne posustaje, pa sada u svijetu sve više kancelarijskog prostora je prazno, navodi njemački ogranak globalne agencije za nekretnine Džons Lang Lasal (Jones Lang LaSalle).

Udio praznog kancelarijskog prostora u svijetu u prvoj polovini godine je dosegao rekordnih 15,6 odsto, saopštio je JLL u četvrtak u Frankfurtu.

Dok je u Evropi udio ostao na 7,6 odsto, u azijsko-pacifičkom regionu ja značajno skočilo na više od 15 odsto, a u Sjevernoj Americi na čak dvadesetak procenata. Drugim riječima, tamo je u prosjeku svaka peta kancelarija prazna.

JLL je za studiju analiziro tržište nekretnina stotinak država i zaključio da je izdavanje kancelarijskog prostora globalno usporilo u prvom polugođu, a posebno, za četvrtinu, u Evropi.

Preduzeća uglavnom nastoje da se presele u manje, jeftinije kancelarije, ali i ponovno pregovaraju o uslovima ugovora i traže popust, rekla je Hela Hinrihs (Hinrichs) iz JLL. Agencija ocjenjuje i da će do kraja godine udio praznih kancelarija samo rasti.

- Od 2024. novoizgrađenih biroa biće znatno manje, pa će i raspoloživost, uz rast potražnje, biti znatno manja, ocijenila je Hinrihsova.

Rad od kuće se čvrsto etablirao u poslovnom životu, mada pojedina preduzeća od svojih zaposlenih zahtijevaju da češće dolaze u kancelariju.

U Njemačkoj, 61 odsto firmi zaposlenima dozvoljava da povremeno rade od kuće, pokazala je ove sedmice nova anketa ekonomskog instituta Ifo. Među preduzećima sa najmanje 500 radnika, to skače na 94 odsto.

Promjene u načinu rada utiču i na tržište nekretnina – cijena poslovnog prostora je, prema podacima njemačkih hipotekarnih banaka, u drugom kvartalu pala za skoro 10 odsto.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
27. april 2024 21:01