/ Shutterstock
17/07/2024 u 12:53 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
Slušaj vijest
StoryEditor

Trodnevne vojne vježbe Kine i Rusije u Južnom kineskom moru

Kineska državna televizija javila je da su prošlog vikenda kineski i ruski ratni brodovi okončali zajedničke patrole duž istočne obale Kine u kojima su uvježbavali postupke zaustavljanja i inspekcije (pretresa) civilnih plovila.

Konkretno, u patroliranju su učestvovali jedan kineski razarač i fregata, te ruska korveta opremljeni helikopterima i sa specijalnim jedinicama - dio njihovih zajedničkih aktivnosti bilo je i sletanje helikoptera na palubu tuđeg plovila. Misija je završena u Južnom kineskom moru.

Već u ponedjeljak, piše kineska novinska agencija Sinhua, na obodu Južnog kineskog mora, kod kineskog ostrva Hainan i nedaleko od Tajvana, počela je i veća pomorska vježba dvije države, u kojoj pored kineskih razarača i ruskih fregata i korveta, učestvuje i više drugih brodova namijenjenih za logističku podršku. 

U toj trodnevnoj vježbi, koja je počela isplovljavanjem iz luke Džanđijang u provinciji Guandong, pripadnici kineske i ruske mornarice usavršavaju izviđanje, traganje i spašavanje na moru, ali i zaštitu svojih plovila od raketnih i napada iz vazduha.

Značaj vježbi

Smatra se da su pomenute aktivnosti definitivno ugovorene prilikom nedavnog sastanka predsednika Si Đinpinga i Vladimira Putina u Kazahstanu na marginama Šangajske organizacije za saradnju i da predstavljaju odgovor na intenziviranje zajedničkih patrola i pomorskih vježbi Vašingtona, Tokija i Manile u Južnom kineskom moru. 

Kina i Rusija započele zajedničke pomorske vježbe

Značaj najnovijih rusko-kineskih vojnih aktivnosti leži u tome, ističu analitičari u Istočnoj Aziji, što, čini se, ukazuju na promjenu u fokusu zajedničkog djelovanja, budući da se ono do sada uglavnom odnosilo na sjevernija mora, bliža ruskoj teritoriji: Istočno kinesko i Japansko more. 

Pored širenja geografskog radijusa djelovanja, ne treba zanemariti ni politički značaj vježbi Pekinga i Moskve u Južnom kineskom moru, jer zajedničke aktivnosti na sjeveru tog mora u samoj blizini Tajvana, mogu da se protumače kao izraz podrške Kremlja teritorijalnom integritetu Kine.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
04. septembar 2024 19:10