/ - Илустрација
07/01/2022 u 18:06 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

У Француској откривен нови сој: Од омикрома се разликује у броју мутација

Поред омикрона и још увијек неименованог соја из Француске, почетком јануара појавио се још један сој коронавируса- флурона

Нови сој Б.1.640.2 детектован је почетком децембра код једне особе која се вратила из из Камеруна у Марсеј. Сада је том варијантом коронавируса заражено 12 особа на југу Француске.

Иако је овај вирус још увијек непознат, зна се да је значајнија мутација од омикрона. Код омикрона постоји 37 мутација генетског материјала од прве варијанте вируса, а нови сој има чак 46 мутација.

Познато је и то да се лакше и брже преноси од свих осталих варијанти коронавируса, преноси DW, јавља Нова.рс.

Међутим, како је њиме заражен мали број људи није могуће утврдити колико је заразан, нити колико је опасан. Не зна се ни да ли је овај сој настао у Камеруну, али стручњаци сматрају да је то највјероватније случај због чињенице да је у овој афричкој држави вакцинисан мали број људи.

Подсјетимо, поред омикрона и још увијек неименованог соја из Француске, почетком јануара појавио се још један сој коронавируса- флурона.

Ова варијанта мјешавина је двије врсте болести короне и грипа.

Израел је прва земља свијета која је забиљежила присуство флуроне, односно „дупле заразе“. У љекарским извјештајима наводи се да је у питању трудница која је хоспитализована због предострожности, али са изразито благим симптомима.

Израелско министарство здравља проучава случај како би се утврдило да ли комбинација два вируса изазива тежу болест.

Израелски здравствени званичници упозорили су на двојну инфекцију која може да доведе до тога да пацијенти преплаве болнице са грипом и ковидом. Симптоми флуроне су исти као код коронавируса и вируса грипа. Они који имају високу температуру, губитак мириса или укуса, упорни кашаљ, бол у грлу, главобољу и цурење из носа морају одмах да се обрате љекару и да се тестирају на вирус ковида.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
19. maj 2024 02:37