Дарко Шарић / - интернет
15/09/2021 u 19:12 h
Дан порталДан портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У новембру разматрање жалбе Шарићеве групе

Апелациони суд може првостепену пресуду да потврди у цјелости, да jе преиначи у неким дјеловима или у висини казни, а може и да отвори главни претрес и сам изведе кључне доказе, па да онда изрекне правоснажну пресуду

Апелациони суд у Београду заказао jе за краj новембра jавну сједницу на коjоj ће поново разматрати жалбе на првостепену пресуду Дарку Шарићу, преноси Б92.

Сједница ће траjати седам радних дана и заказана jе за 22, 23, 24, 25, и 26. новембар, као и 29. и 30. новембар, саопштила је портпаролка суда Мирjана Пиљић.

Јавност ће моћи да присуствуjе, а биће одржана у згради Специjалног суда у Устаничкоj улици. Иначе о жалбама на пресуду Шарићу осталим осуђеним у том случаjу поново ће одлучивати ново вијеће Апелационог суда од пет судиjа, пошто jе у jуну Врховни касациони суд укинуо правоснажну пресуду Шарићевоj групи у осуђуjућем дјелу и вратио предмет Апелационом суду у Београду на поновно одлучивање у новом саставу вијећа.

Пресуда jе укинута jер jе у првом саставу било двоjе судиjа коjе су раниjе одлучивале о Шарићевом притвору.

Предсједник новог судског вијећа jе судиjа Нада Хаџи Перић, судиjа извјестилац jе Сретко Jанковић, а чланови вијећа су судиjе Весна Петровић, Татjана Вуковић и Марко Jоцић.

Jоцић и Хаџи Перић су нове судиjе у овом предмету , коjи су замијенили судиjе Милимира Лукића и Боjану Пауновић, док су Jанковић, Петровић и Вуковић поступали и у претходном вијећу.

Апелациони суд може првостепену пресуду да потврди у цјелости, да jе преиначи у неким дјеловима или у висини казни, а може и да отвори главни претрес и сам изведе кључне доказе, па да онда изрекне правоснажну пресуду.

Првостепеном пресудом на коjу су изjављене жалбе Шарић jе осуђен на 15 година затвора као jедан од три организатора групе коjа jе криjумчарила укупно 5,7 тона кокаина из Jужне Америке у Западну Европу током 2008. и 2009. године.

Горан Соковић, коjи jе све вријеме у бјекству осуђен jе на 15 година затвора, такође као организатор групе, као и Жељко Вуjановић коjи jе добио 14 година затвора, а зимус jе одведен на издржавање казне.

Остали оптужени су осуђени на казне затвора од девет и по до 12 година затвора, док су троjица свједока сарадника добила симболичне казне од пет до 10 мјесеци затвора. Одлуком из jуна, ВКС jе усвоjио ванредни правни лијек - захтјев за заштиту законитости, коjи су браниоци Шарића поднијели у децембру 2020. године, тражећи укидање правоснажне пресуде.

Та правоснажна пресуда jе укинута jер су у саставу петочланог вијећа Апелационог суда коjе jе одлучивало о жалбама на првостепену пресуду учествовало двоjе судиjа коjе су претходно одлучивале о продужењу притвора Шарићу, што jе према ставу ВКС, довело у питање непристраност функционалне природе то двоjе судиjа, jер су били испуњени разлози за њихово обавезно изузеће у поступку одлучивања по жалбама на првостепену пресуду.

Пресуда jе донијета имаjући у виду одредбе Конвенциjе о заштити људских права и основних слобода, ставове изражене у одлукама Европског суда за људска права, као и ставове изражене у одлукама Уставног суда Србиjе и Врховног касационог суда.

Осим у односу на Шарића правоснажну пресуду ВКС jе по службеноj дужности и у односу на окривљене Горана Соковића, Жељка Вуjановића, Марка Пандрца, Николе Димитриjевића, Ненада Новаковића, Бошка Недића, Петра Обрадовића, Небоjше Сретеновића, Михаjла Ђоковића, Родољуба Радуловића, Борислава Туњића, Милана Миловца, Живка Сибинског, Дарка Тошића, Милоша Цаjића и свједоке сараднике АА, ББ и ВВ.

Шарићу jе укинутом правоснажном одлуком Апелационог суда у новембру 2020. године била потврђена казна од 15 година затвора, коjу му jе претходно првостепеном пресудом изрекао Специjални суд.

Краjем jула 2020. године Шарић jе првостепеном пресудом Специjалног суда осуђен на девет година затвора због прања 20 милиона еура зарађених од продаjе наркотика.

У овом случаjу у току jе жалбени поступак, али сједница за разматрање жалби jош ниjе заказана.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
18. april 2024 21:45