/ -FOTO: ILUSTRACIJA
13/11/2021 u 07:55 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Португалу забрањено шефовима да шаљу поруке радницима после радног времена

Ова забрана је у склопу новог закона који је окарактерисан као "право на одмор"

Португал је забранио шефовима да шаљу СМС поруке и имејлове запосленима ван радног времена, у склопу нових закона који су окарактерисани као "право на одмор".

Овај потез је дио промјена чији је циљ да се побољша равнотежа између приватног живота и посла, а као одговор на експанзију рада од куће у тој земљи.

Kомпаније са више од 10 запослених могле би да се суоче са новчаним казнама уколико буду контактирале запослене ван радног времена, наводи Би Би Си. 

Такође, један од нових прописа дозвољава запосленима који имају дјецу да раде на даљину.

Родитељи ће моћи да раде од куће неограничено, и неће морати да траже унапријед одобрење од својих послодаваца, докле год им дијете не напуни осам година.

Компаније ће, такође, морати да плаћају онима који раде од куће рачуне за струју и интернет.

Укључене су и мјере које се тичу тога како се могу осећати радници који раде од куће, те се од компанија очекује да органузују регуларне састанке лицем у лице.

Међутим, неке елементе овог пакета није одобрио португалски парламент, укључујући и „право да се искључе“, које би омогућило запосленима да у току радног времена не раде посао сатима.

Португалска министарка рада и социјалне сигурности Ана Мендез Годињо казала је прошле седмице да „рад на даљину може да промијени игру“, али да његово повећање треба да буде регулисано.

Такође се нада да ће ова појачана заштита радника привући више странаца у земљу.

- Сматрамо Португал једним од најбољих места на свету за дигиталне номаде и раднике на даљину да изаберу да у њему живе, желимо да их привучемо у Португал - казала је Годињо.

Португал већ има шему привремене боравишне визе, намијењене привлачењу предузетника и фриленсера. Португалско острво Мадеира има „дигитално номадско село“ са бесплатним wифи и опремљеним канцеларијама.

Неколико других земаља је представило тзв. „дигиталне номадске визе“, насупрот стандардним туристичким визама, укључујући и Барбадос и Хрватску.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
ТАГОВИ
PORTUGAL ŠEFOVI
24. april 2024 07:18