/ - UNSPLASH, илустрација
07/05/2022 u 08:44 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У САД-у отворено 428 хиљада нових радних мјеста

Стопа незапослености је у априлу износила 3,6 одсто, нешто више од прогнозираних 3,5 одсто

Америчка привреда отворила је у априлу нешто више нових радних мјеста него што се очекивало, и поред све напрегнутије ситуације на тржишту рада, растуће инфлације и страховања од економског успоравања.

Према подацима Бироа за статистику рада, број запослених на платним списковима компанија у непољопривредном сектору порастао је у прошлом мјесецу за 428 хиљада, што је изнад процјене економиста који су у анкети компаније Dow Јones предвиђали 400 хиљада нових радних позиција.

Стопа незапослености је у априлу износила 3,6 одсто, нешто више од прогнозираних 3,5 одсто, преноси Тањуг. Просјечна зарада по сату наставила је раст у априлу по стопи од 0,3 одсто на мјесечном нивоу, што је мало испод процјене од 0,4 одсто.

На годишњем нивоу, зараде су порасле 5,5 одсто, отприлике исто као у марту, али и даље заостају за инфлацијом која је у марту достигла годишњи ниво од 8,5 одсто, највиши у посљедње четири деценије.

Дјелатности рекреације и угоститељства поново су предњачиле с повећањем броја нових радних мјеста, са 78 хиљада новозапослених.

Поред њих, велики раст запошљавања је регистрован и у производњи, сектору транспорта и складиштења, финансијским и дјелатностима пружања стручних и пословних услуга и у сектору здравствене заштите.

Малопродаја је такође показала солидан раст, са 29 хиљада отворених нових радних мјеста.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
09. maj 2024 13:29