У Сирији прослављен Дан побједе / - Спутњик
08/05/2022 u 07:20 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Сирији одржане манифестације поводом Дана побједе

У догађајима је учествовало више од стотину људи. Школарци Ес-Сувајде и Дере, заједно са одраслима са Георгијевским тракама и са портретима својих дједова и прадједова

Свечане манифестације посвећене 77. годишњици побједе у Великом отаџбинском рату одржане су у градовима Ес-Сувајда и Дера на југу Сиријске Арапске Републике (САР), представници Руског центра за помирење зараћених страна у г. Сирија (ЦПВС) посјетила је догађај као почасни гости на челу са замјеником начелника Централних ваздушно-десантних снага контраадмиралом Олегом Журављевом.

У догађајима је учествовало више од стотину људи. Школарци Ес-Сувајде и Дере, заједно са одраслима са Георгијевским тракама и са портретима својих дједова и прадједова, пјевали су пјесме ратних година и савремена родољубива дјела, као и читали пјесме о рату и отаџбини.

„У Ес-Сувејди, захваљујући нашим сународницима, одржан је свечани концерт посвећен Дану побједе у Великом отаџбинском рату. Многи су представили фотографије својих предака, који су активно учествовали у рату. Наша велика победа“, рекао је Олег Журављов новинарима и додао да се такви догађаји у Сирији „прилично редовно одржавају у Дери, Дамаску, Алепу, Тартусу“.

Концерт у Ес-Сувејди, који је одржан у згради градског синдиката инжењера, организовали су локално рускофоно удружење сународника „Слављанка ” и локални наставници руског језика.

„Данас обиљежавамо Дан побједе у Великом отаџбинском рату, дан када су трупе Совјетског Савеза побиједиле фашизам. Сваке године одржавамо ову манифестацију како би наша дјеца и унуци упознали историју наше земље, историју свијета уопште“, рекла је за РИА Новости Ес-Суваида „Славианка” Елена Фахд, предсједница Удружења сународника града.

Према њеним ријечима, први пут су у манифестацији учествовала и дјеца из арапских породица. 

"Ове године се дружимо са арапском дјецом која уче руски језик. Они су веома заинтересовани за историју и културу Русије, па се трудимо да их укључимо у наше догађаје. У нашем граду смо их прво привукли", рекао је Фахд.

Она је напоменула да су овакви догађаји „веома важни за васпитање дјеце не само у Русији и земљама бившег Совјетског Савеза, већ и у другим земљама, како би деца упознала историју свијета, како би све то доживљавала као треба да буде, а не само како треба и од било кога“.

У оквиру манифестација у оба града подијељена је и хуманитарна помоћ у виду прехрамбених пакета. Поред тога, представници ЦПВС су дјеци поклонили књиге.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
01. maj 2024 03:38