Photo by Dimitar Stevcev on Unsplash
22/08/2021 u 14:57 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

У Сјеверној Македонији личне карте са новим именом државе

Старе личне карте са натписом Република Македонија, којима није истекао рок, важиће најкасније до 12. фебруара 2024. године

Министарство унутрашњих послова Сјеверне Македоније од сјутра ће почети грађанима да издаје личне карте са новим уставним именом државе Република Сјеверна Македонија, јављају агенције преносе медији.

Издавање личних карти са новим именом државе, које је скоро два мјесеца блокирано бројним амандманима опозиције због којих још нијесу усвојене измјене закона о личним документима, Влада у Скопљу је омогућила доношењем подзаконских акта.

Влада Зорана Заева је у петак, како би били превазиђени проблеми са издавањем нових личних карти, како је саопштила, усвојила подзаконски пропис усаглашан за Законом о личним картама и Законом о језицима чиме се омогућава неометано издавање личних карти.

Више од 40.000 грађана Сјеверне Македоније, због блокаде измена тог закона, нијесу могли да добију личне карте, јер је Министарство унутрашњих послова 1. јула прешло на софтвер у који је унесено ново име државе, који се користи и за пасоше и друга лична документа за које су на вријеме усвојени нови закони.

Мала опозициона партија "Левица" је са 1.500 амандмана блокирала Предлог измјена Закона о личним картама, незадовољна јер предложене измјене, поред новог имена државе и могућности штампања на матерњем језику припадницима етничких зједница, предвиђају и да се у том докумету наводи и етничко поријекло.

Стављање новог имена државе Сјеверна Македонија у лична документа предвиђено је Преспанским договором са Грчком, којим је ријешен вишеденценијски спор око имена Македонија. На основу тог договора Република Македонија је 12. фебруара 2019. промијенила назив у Република Сјеверна Македонија.

Старе личне карте са натписом Република Македонија, којима није истекао рок, важиће најкасније до 12. фебруара 2024. године.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 11:43