/ - PHOTO BY JONATHAN KEMPER ON UNSPLASH
18/04/2023 u 19:20 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ubio se nakon ćaskanja sa četbotom

Muškarac, koji je bio u svojim tridesetim godinama, nalazio je utjehu u razgovorima sa čet-botom “Eliza”

Otac dvoje djece iz Belgije izvršio je samoubistvo nakon što je sa vještačkom inteligencijom razgovarao o svojim strahovima vezanim za globalno zagrijavanje.

Muškarac, koji je bio u svojim tridesetim godinama, nalazio je utjehu u razgovorima sa čet-botom “Eliza” o svojim strahovima za svijet. Koristio je četbot dvije godine, ali je šest nedelja prije smrti počeo češće da razgovara sa njim, prenosi Blic.

Softver četbota stvorio je startap iz američke Silicijumske doline i pokreće ga tehnologija GPT-J, alternativa otvorenog koda za ČetGPT kompanije “Open AI”.

- Bez tih konverzacija sa četbotom moj muž bi i dalje bio ovdje – rekla je njegova udovica za “La libre”.

Njegova smrt je uzbunila vlasti koje su izrazile zabrinutost zbog “ozbiljnog presedana koji mora da se shvati veoma ozbiljno”. Konverzacije preminulog sa četbotom inicijalno su počele prije dve godine. Bio je sve zabrinutiji zbog klimatskih promjena a utjehu je pronalazio u razgovorima sa “Elizom”.

Ali, šest nedelja prije smrti čovjek je počeo da češće i intenzivnije koristi četbot, a kasnije je izvršio samoubistvo. Njegova udovica je rekla da su živili udobno u Belgiji sa dvoje male djece. Gledajući unazad na njegovu istoriju razgovora sa četbotom, žena je rekla da je “Eliza” upitala njenog muža da li je voli više od nje.

“Živjećemo zajedno kao jedno na nebu” – glasio je odgovor četbota, kako je prenijela udovica i dodala da je njen muž podijelio svoje misli o samoubistvu sa “Elizom” a da vještačka inteligencija (AI) nije pokušala da ga odvrati.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
03. maj 2024 21:28