дјеца, школа, илустрација / - дјеца, школа, илустрација
26/09/2021 u 19:03 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Ученици у Израелу неће моћи да уђу у школу без негативног теста на ковид-19

Словик jе такође рекао да подржава одлуку да наставници коjи нису вакцинисани и одбиjаjу тестирање на ковид-19 не добиjаjу плате. У овом тренутку око 300 учитеља и наставника одбиjа обје опциjе

Генерални директор Министарства образовања Израела Jигал Словик наjавио jе да деци коjа не покажу негативан тест на ковид-19 неће бити дозвољено да уђу у школе.

Како jе навео, образовни систем jе спреман за отварање после готово читавог месеца обиљежавања вјерских празника.

Поjедини вртићи ће се отворити у сриједу поподне, а читав образовни систем враћа се редовноj активности у четвртак, пренели су израелски медиjи.

Званичник министарства образовања jе изjавио да вјеруjе да ће родитељи тестирати своjу дјецу код куће прије него што их поново пошаљу у школе.

„Мислим да нема другог начина да одговоримо на пандемиjу, већ да вјеруjемо родитељима и пребацимо на њих што већу одговорност за њихову дјецу“, рекао jе Словик, обjаснивши да се министарство брине за одговор на пандемиjу и поштовање карантина.

На питање шта ће се десити ако ученик дође у школу без теста, он jе одговорио да такви ученици неће моћи да уђу у школу, те да ће родитељи бити информисани и мораће да дођу по своjу дјецу.

Словик jе такође рекао да подржава одлуку да наставници коjи нису вакцинисани и одбиjаjу тестирање на ковид-19 не добиjаjу плате. У овом тренутку око 300 учитеља и наставника одбиjа обје опциjе.

У међувремену jе Министарство здравља Израела наjавило да ће од 3. октобра важити нове рестрицкиjе, а између осталог ће се од оних коjи су се опоравили од ковида-19 тражити да приме jедну дозу вакцине, ако jе од тада прошло шест мјесеци, како би могли да добиjу такозвану зелену пропусницу.

Нова правила значе да ће 1,2 милиона Израелаца, код коjих jе диjагностикован вирус од почетка пандемиjе, уз оне коjи имаjу позитиван серолошки тест, морати да приме jедну дозу вакцине да би добили зелену пропусницу, наводе израелски медиjи.

Нова мјера ће ступити на снагу истог дана када ће бити укинуте зелене пропуснице онима коjи нису примули трећу бустер дозу вакцине после шест месеци од друге.

У Израелу jе више од три милиона од 9,3 милион становника добило бустер дозу.

У четвртом талсу пандемиjе у Израелу jе забиљежен рекордан броj заражених у jедном дану, готово 11.000, али jе броj оних коjима jе потребно болничко лијечење мањи него у раниjим случаjевима, што се приписуjе великом броjу вакцинисаних.

У суботу jе урађено готово 67.000 тестова и забољежено 2.616 нових случаjева заразе, што значи да jе стопа заражавања 3,9 одсто и да се наставља тренд опадања броjа инфицираних, преносе израелски медиjи.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
19. april 2024 08:39