/ FOTO: UPRAVA POLICIJE TWITTER/ilustracija
16/09/2023 u 10:50 h
DAN portalDAN portal
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
StoryEditor

Uhapšeno 18 članova švajcarske nevladine organizacije

Prema navodima IAM, zaposleni su oteti u kancelariji organizacije u Goru, u centru Avganistana i odvedeni u Kabul. Radi se o jednom strancu i 17 Avganistanaca

Avganistanske talibanske vlasti uhapsile su 18 članova osoblja švajcarske nevladine organizacije Internešenal asistans mišn (International Assistance Mission- IAM), objavila je danas ta organizacija.

Prema navodima IAM, zaposleni su oteti u kancelariji organizacije u Goru, u centru Avganistana i odvedeni u Kabul. Radi se o jednom strancu i 17 Avganistanaca, prenose agencije.

Dvoje avganistanskih državljana i jedan član međunarodnog tima uhapšeno je u nedjelju, 3. septembra u kancelariji organizacije a zatim je još 15 Avganistanaca uhapšeno 13. septembra u istim prostorijama, navela je organizacija.

"Za sada nemamo nikakve informacije o prirodi optužbi protiv našeg osoblja i dakle nismo u mogućnosti da komentarišemo ili spekulišemo i tekućoj situaciji", navela je organizacija u saopštenju objavljenom danas, prenose mediji.

Dodaje se da će, ako se upute optužbe protiv organizacije ili članova osoblja, svakako nezavisno razmotriti sve podnijete dokazi.

Nevladne organizacije su pod većim nadzorom od kada su militantni islamistički talibani preuzeli kontrolu nad zemljom prije dvije godine. Talibani su uveli stroge mjere i zabranili avganistanskim ženama da se školuju dalje od šestog razreda kao i učešće u javnom životu i radu, uključujući radu u nevladinim organizacijama.

Talibanske vlasti za sada nisu željele da komentarišu ove informacije.

Lokalni mediji javljaju da je uhapšeni stranac američki državljanin i da je osoblje privedeno zbog "širenja i propagiranja hrišćanstva", prenosi agencija aP.

Na svom sajtu IAM sama sebe opisuje kao organizaciju osnovanu na hrišćanskim vrijednostima, ali koja pruža pomoć nezavisno od političkih ili vjerskih uverenja.

Organizacija je prisutna u Avganistanu od 1966. godine, kada se specijalizovala za oftalmološku njegu a kasnije se proširila na druge oblasti zdravstva i obrazovanja. Ta nevladina organizacija koja je registrovana u Švajcarskoj navodi da radi samo u Avganistanu.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
02. maj 2024 18:05