Бачен сузавац, илустрација / - фото: UNSPLASH
19/11/2021 u 08:15 h
ДАН порталДАН портал
Preuzmite našu aplikaciju
Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
StoryEditor

Уједињене нације забринуте због употребе сузавца против миграната

На граници Белорусије са Пољском и балтичким земљама од љетос је појачан прилив миграната са Блиског истока и Африке који покушавају да продру у западну Европу

Канцеларија Високог комесаријата Уједињених нација за избјеглице (УНХЦР) саопштила је да је забринута због тога што су припадници пољских снага безбједности користили сузавац против миграната на граници са Бјелорусијом.

Портпаролка канцеларије Шабија Манту нагласила је да свака употреба силе од органа за спровођење закона мора да буду у складу са принципима нужности и пропорционалности,како је предвиђено међународним правом, пише агенциjа Мина.

- Први резултати судско-медицинске анализе указују на то да су пољске безбједносне снаге користиле пестициде против миграната на граници - рекао је бјелоруски државни тужилац Андреј Швед.

Он је казао да су повријеђени и представници медија из Бјелорусије, Русије и Катара, као и бјелоруски погранични службеници, преноси Тањуг.

На граници Белорусије са Пољском и балтичким земљама од љетос је појачан прилив миграната са Блиског истока и Африке који покушавају да продру у западну Европу.

Ситуација је ескалирала 8. новембра, када се на баријерама окупило више од двије хиљаде људи, који су неколико пута покушали да се пробију.

Пољски граничари су употријебили сузавац, а након тога мигранти су спонтано подигли камп у близини контролног пункта Брузги у Гродњенској области.

Pratite nas na
Pridružite nam se na viber community
Pratite nas
i na telegram kanalu
Pratite nas
i na WhatsUp kanalu
18. maj 2024 20:04